Ga naar de inhoud

American Peanut Butter. Hoe smaakt Amerikaanse pindakaas?

God bless America! Als er een land is waar veel pindakaas wordt gegeten, dan is het Amerika wel! Astronauten eten het zelfs in de ruimte. Ze stoppen pindakaas ook massaal in snoepjes en snacks. Hier moet ik dus wel echt een artikel over schrijven!

Bij mij zijn de peanut butter cups van Reese’s het meest bekendst, maar je kan ook de pindakaas cups zelf maken! Daarnaast wordt pindakaas ook vaak met pretzels gecombineerd in America.

Pindakaas is voor Amerikaanse begrippen een voedzaam en goedkoop product. Pindakaas werd in 1920 steeds populairder, rond die tijd werd er meer reclame voor gemaakt. Maar het werd echt populair toen makers besloten hadden er suiker door te mengen. Tijdens de tweede Wereld Oorlog aten de Amerikaanse soldaten flink wat pindakaas om proteïne binnen te krijgen.

Amerikanen eten meer dan een miljard pond pindakaas per jaar en geven er bijna 800 miljoen dollar per jaar aan uit. Uit deze cijfers blijkt wel dat zij massaal pindakaas eten. Ook voor hen hoort pindakaas bij een stukje jeugdsentiment. Een symbool van huiselijke en fijne herinneringen.

Zo zoet als een pot Jif, het product heeft bijna een heilige status gekregen in de Amerikaanse cultuur. “Wat is er heiliger dan pindakaas”, vroeg senator Tom Harkin in 2009 aan senator Tom Harkin, ‘een pot pindakaas in de hand’ was het antwoord.

Een vriendinnetje van mij heeft vanuit Amerika het beste souvenir meegenomen: een pot pindakaas van het merk Jif! Hoe tof is dat? Ze heeft gekozen voor Jif Extra Crunchy, die kan ik dus mooi vergelijken met de pot Calvé pindakaas met stukjes pinda. Ik was vooral benieuwd hoe zoet de pindakaas zou smaken…

Hoe ziet de pot Jif pindakaas eruit?

De pindakaas pot is gemaakt van plastic. Om de pot zit een gekleurd etiket met verticale strepen in de kleuren rood, blauwe en groen. Met grote witte letters staat de naam Jif erop gedrukt. De pindakaas pot heeft een blauwe plastic deksel, hier staat de naam ook op gedrukt.

Om het product te promoten hebben ze met een grote gele cirkel het aantal proteïne aangegeven. Zij geven aan dat er 7 gram per portie in zit. Daarnaast hebben ze aangegeven dat de pindakaas non GMO is. Dit betekent dat de plant niet genetisch gemanipuleerd is (de afkorting kende ik niet hoor, die heb ik even opgezocht 😉 ). Ook geven ze met gele letters aan dat de pindakaas gluten vrij is.

De achterkant van de pot is rood – wit bedrukt. Met grote cijfers staat het aantal calorieën aangegeven. Mijn vriendin gaf aan dat ze dat bij alle producten groot op de etiketten zetten. In de Jif Extra Crunchy zitten ‘190 calories per serving’.

Wat ik ontzettend grappig vond om te lezen, was de ingrediëntenlijst. De pindakaas is namelijk gemaakt van pinda’s en suiker (en een aantal andere toevoegingen). Zit ik hier in Nederland allemaal pindakaas te eten van puur en alleen pinda’s.

Een boterham met Jif pindakaas: dit vind ik ervan!

Yes tijd om te proeven! Aan de buitenkant kun je het niet zien, maar er zitten ontzettend grote stukken pinda door deze pindakaas. Dit had ik niet verwacht! Dit waren geen stukjes, maar gewoon halve pinda’s! Bekijk de foto’s maar, je ziet duidelijk het verschil tussen de Jif en Calvé.

Calvé met nootjes
Calvé met stukjes pinda
Jif-extra-crunchy
Jif extra Crunchy

De pindakaas ziet er lichtbruin en glad uit, hij is prima te smeren. Ik verwachtte dat deze pindakaas mierzoet zou zijn, zeker omdat achterop het etiket ‘suiker’ als tweede ingrediënt stond. Maar het viel eigenlijk best mee!

In Amerika zijn mensen fan van Jif pindakaas, zo schrijft een blogger een artikel over ‘waarom Jif zo anders smaakt’. In haar conclusie schrijft zij over de toevoegingen en de tijd die de fabrikant heeft gehad om de smaak te perfectioneren.

De grote stukken pinda bevallen mij wel. Je moet goed kauwen, een echte stevige bite. Maar dus ook gelijk zoet en romig. Al heb ik nu tijdens het eten wel echt het idee dat ik iets ongezonds eet…

Voedingswaarden van de Jif Extra Crunchy v.s. Calvé met nootjes

Door de invloeden van media en verhalen heb ik een beeld gevormd dat eetgewoontes in Amerika over het algemeen best ongezond zijn. Dus ik was erg nieuwsgierig: is de Jif pindakaas ook daadwerkelijk ongezond?

Vanuit deze nieuwsgierigheid ben ik de voedingswaarden van de Nederlandse Calvé pindakaas met stukjes pinda gaan vergelijken met die van Jif Extra Crunchy. Ik moest hier en daar wat omrekenen, maar de resultaten vielen mij alles mee!

Jif vs Calvé

Voedingswaarden per +/-30 gram Jif Extra Crunchy Calvé met stukjes pinda
Calorieën 794.96 kJ 196 kJ
Vetten 16 gram 16,6 gram
Koolhydraten 8 gram 4,6 gram
Vezels 2 gram 2,2 gram
Eiwitten 7 gram 6 gram
Suikers 3 gram 3 gram
Zout/ sodium 0,11 gram 0,16 gram

Er zitten flink wat minder koolhydraten en calorieën in Calvé dan in Jif. De overige voedingswaarden waren ongeveer om het even. Dat had ik niet verwacht! Vooral de hoeveelheid suikers vielen mij mee.

Nou is dat natuurlijk niet het antwoord op de vraag welke van de twee gezonder is. Eigenlijk moet je dan eerst ook stilstaan bij de vraag wat jij onder het begrip ‘gezond’ verstaat. Voor mij is een gezond product onbewerkt en puur. Zo min mogelijk toegevoegde elementen en smaakversterkers. Dus eigenlijk is de gezondste optie zelf pindakaas te maken. Of de pindakaas van De Pindakaaswinkel.

Welke pindakaas smaken heeft Jif nog meer uitgebracht?

Breng jij binnenkort een bezoekje aan America of een internationale winkel? Dan heeft Jif nog andere smaken pindakaas. Ze hebben een romige naturel. Maar ook een ‘pure’ variant die 90% uit pinda’s bestaat.

Eén versie pindakaas viel mij op toen ik hun website bekeek. Zij hebben een pindakaas uitgebracht met extra omega 3. In deze pot pindakaas hebben ze olie gebruik van vis! Naast ‘vis’ pindakaas hebben ze ook pindakaas met kaneel en honing uitgebracht, dit vind ik toch lekkerder klinken!

Hoe smaakt Amerikaans pindakaas?

Geef een reactie