Ga naar de inhoud

Makkelijke koekjes bakken, een snel basisrecept!

Oké, ik houd van sporten en gezond eten. Maar eigenlijk ben ik echt een grote liefhebber van suiker en zoet! Als ik ga bedenken wat ik ga bakken, dan kom ik meestal in eerste instantie uit op heerlijke, zoete ideeën. Een favoriet van mij (en mijn vriend om te eten) zijn eigen gebakken koekjes. Dit basisrecept gebruik ik al jaren en heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Met drie ingrediënten heb je al een simpel, lekker koekje op tafel.

Roomboter – suiker – meel,
meer heb je niet nodig!

Houd je van afwisseling? Dan is dit recept ook perfect als basis, om vervolgens andere lekkere dingen toe te voegen. Ik probeer regelmatig nieuwe dingen uit, soms erg geslaagd en soms wat minder. Een wijze les van Laura: als je gaat experimenteren met nieuwe smaakcombinaties. Maak dan ook altijd een aantal naturel koekjes. Zo voorkom je teleurstelling als de nieuwe combinatie geen succes blijkt te zijn. Het harde werken in de keuken heeft dan altijd een smaakvolle beloning.

Vers gebakken koekjes zijn het lekkerste om te eten als ze nog een beetje warm zijn. Meestal verbrand ik mijn mond aan de koekjes, omdat ze net uit de oven komen… Het afkoelen van de koekjes kan het beste op een rooster. Als je ze op een schaaltje of bord laat afkoelen ontstaat er condens onder de koekjes. Op een rooster kan de warmte goed weg en kunnen de koekjes rustig afkoelen.

Met drie ingrediënten lekkere koekjes bakken

Ben je ondertussen al nieuwsgierig naar het basisrecept? Mooi! Dan is het hoog nodig tijd om de ingrediënten van de koekjes door te nemen. Zoals ik al eerder beschreef, heeft het basisrecept drie ingrediënten. Je kunt daarna nog van alles toevoegen, of het gewoon bij een simpel koekje houden. De drie basis ingrediënten zijn roomboter, suiker en meel. Dit heb ik meestal wel in huis, super handig als je spontaan zin hebt om te bakken!

Wat heb je nodig voor de basic koekjes?

 • 100 gram bloem
 • 75 gram suiker
 • 50 gram roomboter

Zo maak je de koekjes

Benodigde tijd: 30 minuten

 1. Klop de roomboter los

  Ben je ongeduldig zoals ikzelf? Dan kan je de boter ook even opwarmen in een steelpannetje. Zorg dat de boter dan niet gaat pruttelen, hij moet alleen smelten. Zodra er nog een klontje over is kan het vuur uit. De boter smelt vanzelf verder.
  Is de boter op kamertemperatuur? Klop/ prak de boter dan los met een vork.

 2. Meng de boter en suiker tot een glad mengsel

  Doe de suiker en de boter in een schaal. Roer de twee ingrediënten goed door elkaar.

 3. Zeef de meel erbij

  Zeef de meel bij het mengsel. Spatel of kneed alles dan goed door elkaar totdat je een grote bol hebt.

 4. Maak de koekjes

  Haal van de grote bol steeds een stukje deeg af. Ik maak meestal kleine bolletjes en druk die vervolgens plat. Leg ze vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er wat ruimte tussen de koekjes zit, ze zullen namelijk nog wat groter worden.

 5. Bak de koekjes

  ongeveer 15 minuten op 180 graden

 6. Afkoelen en bewaren

  Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Doe ze daarna pas in een koekblik. Als de koektrommel goed afsluit, dan kan je de koekjes ongeveer drie weken bewaren.

Wat moet je doen als het deeg te kruimelig blijft?

Soms lukt het niet om een gladde bol van het deeg te maken. Stukjes brokkelen er steeds af. Als het niet lukt om de losse stukken erbij te kneden, dan is het deeg te droog. Gelukkig is dit makkelijk opgelost! Als het deeg te droog is, dan kan je het vochtiger maken door er wat water of (amandel)melk bij te doen. Let wel op, want het deeg kan al snel een plakkerige bende worden. Dan is het deeg weer te nat…

Wat moet je doen als het deeg te nat is?

Als het koekjesdeeg meer op deeg van boterkoek lijkt, dan is ie overduidelijk te nat. Je kan er dan voor kiezen om boterkoek te maken (ook lekker), maar je kan er ook wat meel bij doen. De meel zorgt ervoor dat het deeg wat droger wordt. Kneed het geheel goed door elkaar, zodat je geen klontjes krijgt. Heb je er teveel water of melk bij geschonken? Dan maak je het deeg op dezelfde manier droger, voeg gewoon wat meer meel toe! Doe dit wel steeds met kleine hoeveelheden, anders wordt het deeg misschien weer te droog 😉

Geef een reactie