Ga naar de inhoud

De beste boterham na het sporten

Ben je net klaar met sporten? Dan is het tijd om te genieten van een herstelsnack of maaltijd! In het weekend en in de vakanties sport ik graag in de ochtend. Na een flinke work-out is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dan kunnen jouw spieren goed herstellen en heeft jouw lichaam weer nieuwe energie. Maar wat is dan goed om op jouw boterham te doen? En is er nog een verschil tussen duur- en krachtsport? Daar ga ik in dit artikel meer over vertellen! Eén ding kan ik wel alvast verklappen… Pindakaas komt natuurlijk aan de orde! Wil je extra boost? Kies dan voor de Sport pindakaas van De Pindakaaswinkel.

boterham-komkommer-pindakaas
Na het sporten eet ik graag een boterham met pindakaas en komkommer.

Welke voedingsstoffen heb je nodig na duursport en krachtsport?

Sporten is lekker en goed voor het lichaam en geest! Maar het is natuurlijk belangrijk om het op de juiste manier te doen. De juiste voedingsstoffen zijn dus essentieel. Bij een gezonde levensstijl horen, naar mijn mening, voeding en sport bij elkaar. Ze versterken elkaar en helpen je jouw doelen beter te bereiken.

Wat moet je eten bij duursport?

Het doel en de training van duursport en krachtsport verschillen. Waar het bij krachtsport gaat om meer spierontwikkeling en om de spieren explosief te kunnen gebruiken (zoals bij een snelle sprint), gaat het bij duursport om uithoudingsvermogen voor een langere periode. Met een meer constante inspanning train je de conditie en verbrand je flink wat koolhydraten en vetten.

Na een lange duursporttraining is het dus belangrijk dat deze voedingstoffen weer worden aangevuld. Naast het verbranden van koolhydraten, heb je jouw spieren ook flink gebruikt. Om het herstel van de spieren goed te laten verlopen is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet.

Naast de voeding, is het ontzettend belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt. Drink dus ook voldoende water! De smaak kun je opleuken met wat limoen of munt.

Wat moet je eten bij krachtsport?

Na een goede krachttraining heb je jouw spieren belast met een ‘overload’, hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de spier. Je lichaam is een wonderlijk mechanisme, want zodra je binnen 1,5 tot 2 twee uur de juiste voeding eet, dan herstellen de scheurtjes. Je bouwt zelfs nieuwe spieren op!

De belangrijkste voedingsstof na een krachttraining is eiwit. Daarnaast is het belangrijk om de koolhydraten aan te vullen. En vergeet tot slot de vitamines en mineralen niet!

Voeding na het sporten is dus belangrijk, let wel op dat je niet te veel eet. Een workout geeft geen vrijkaart voor onbeperkt eten, ook al zijn het gezonde dingen.

Herstelsnacks voor na het sporten, lactose vrij maar wel met pindakaas!

5x juist broodbeleg om na het sporten te eten

Samengevat is het dus belangrijk om genoeg eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen na het sporten. Nou zijn er ook flink wat sporters die de smaak minder belangrijk vinden dan de voedingsstoffen. Met deze combinaties heb je beide gedekt.

Doe het beleg altijd op volkoren producten, in deze producten zitten de meeste vitamines, mineralen en vezels.

5. Pindakaas met kipfilet

Dit is één van de eiwitrijke combinaties. In 100 gram kipfilet zit 31 gram eiwitten. Samen met Sport pindakaas is het een top combinatie! Wat deze combinatie daarnaast ook ideaal maakt, is dat deze boterham goed smaakt als je hem vooraf smeert een meeneemt naar de sportschool. Je kunt eventueel ook kalkoenfilet gebruiken, hier zitten alleen minder eiwitten in. Ook kun je kiezen voor de vegetarische kipworst van de Vegetarische Slager. Hier zitten, per 100 gram, rond de 14,8 gram eiwitten in.

4. Tonijn met feta, kappertjes of tomaat

Naast kip, zitten er ook veel eiwitten in tonijn. Per 100 gram zit er 29 gram eiwitten in. Alleen tonijn op brood kan een beetje saai zijn. Met wat kappertjes en cherrytomaat smaakt dit echter lekker fris!

Je kunt ook kiezen voor de Visvrije Tonyn van de Vegetarische Slager voor een vegetarische variant. Hier zitten wel minder eiwitten in, namelijk 12 gram per 100 gram Visvrije Tonyn.

Heb je wat meer tijd? Dan kun je ook een tonijnsalade maken. Dit kun je enkele dagen in de koelkast bewaren. Doe een blikje tonijn in een bakje, samen met de kappertjes en tomaat. Voeg ook wat gebrokkelde feta toe, dit maakt het net wat romiger. In feta zit per 100 gram, 14 gram eiwitten. Voeg wat peper en zout toe om de tonijnsalade op smaak te brengen.

3. Avocado met zaden, sla en tomaat

Avocado is een goede vrucht voor het herstel van spieren. Er zitten namelijk flink wat snelle koolhydraten en mineralen in. Bovendien is dit één van de vruchten die in verhouding de meeste vitaminen bevatten.

Doe wat partjes avocado op een boterham, samen met wat sla, tomaat en zaden. Breng dit tot slot op smaak met wat peper en zout. De combinatie duurt wat langer om klaar te maken, maar tijdens het eten zal je beloond worden!

2. Pindakaas met geraspte wortel en wat rozijnen

Pindakaas met wortel en rozijn; een verfrissende combinatie als je zin hebt in iets zoets. Je kunt gemakkelijk een bos wortel kopen in de supermarkt. Deze kun je raspen of plakjes snijden met een kaasschaaf. Het is een makkelijke boterham om mee te nemen, hij zal na het sporten nog lekker smaken.

1. Pindakaas met komkommer

Pindakaas met komkommer is een verfrissende en lekkere combinatie. In komkommer zitten veel vitamines en vezels. Bovendien zit het bomvol vocht, dus het helpt bij een goede hydratatie en helpt het door de vezels mee aan een goede spijsvertering.

Moet je na het sporten gelijk door? Bewaar de komkommer dan apart. De boterham kan namelijk een beetje sompig worden als je hem gelijk op de boterham doet.

Geef een reactie