Ga naar de inhoud

Chocolade pindakaas bar met gepofte rijst en cocos – recept

Afgelopen weekend heb ik weer een nieuw recept gemaakt! Dit keer een gezonde chocolade pindakaas reep. Om het geheel lekker luchtige te houden heb ik gebruik gemaakt van gepofte rijst. Het werd een soort mix van de oude Lion repen. Ook had het een vleugje weg van een Bounty vanwege de kokos. Het recept is gemakkelijk te maken en is geschikt voor mensen met een healthy lifestyle, veganisten en mensen die lactose vrij eten. Enjoy!

choco pindakaas reep
De chocolade pindakaas reep met gepofte rijst en kokos.

Een gezonde reep, lekker voor tussendoor of bij de thee

Zoals je in de naam kan lezen, gebruik ik naast pindakaas, chocolade, kokos en gepofte rijst in de bar. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd om zelf een bar te maken, meestal bleven zij te vochtig of waren ze erg zwaar op de maag. Ik ben zeer tevreden over dit recept! Het is lekker luchtig, af en toe een vleugje zout van de gepofte rijst, maar wel een volle pindakaassmaak. De pure chocolade vormt een heerlijke topping. Dit kun je natuurlijk ook weg laten, dan wordt de reep nog gezonder!

Wat heb je nodig voor de chocolade pindakaas reep?

ingredienten reep

Voor deze reep heb ik een aantal favoriete ingrediënten gebruikt. Havermout is een goed en gezond element in gerechten, in deze bar is hij ook weer aanwezig! Daarnaast geniet ik ervan als er lekkere stukken pinda in een bar zitten. Je hebt dan een stevige bite, zonder dat het zwaar op de maag valt. En natuurlijk pure chocolade! Mjamm!

Ingrediënten voor de reep

 • 100 gram gemalen havermout
 • 100 gram havermout
 • 4 volle eetlepels pindakaas
 • een volle eetlepel kokosolie
 • een hand grof gemalen pinda’s
 • 4 handen gepofte rijst.
 • 2 eetlepels kokosrasp

Ingrediënten voor de topping

 • 100 gram pure chocolade (minimaal 70%)
 • kokosrasp
 • ongezouten pinda’s

Overige materialen

 • Blender of keukenmachine
 • spatel
 • weegschaal
 • vijzel
 • grote kom
 • steelpan
 • hitte bestendige kom
 • bakpapier
 • cakeblik

Heb je één van deze spullen nog niet? Bekijk welke PindakaasBaas producten ik gebruik.

Hoe maak je de chocolade pindakaas bar met kokos en gepofte rijst?

Om te beginnen weeg je de havermout af tot 100 gram. Doe de havermout vlokken in de blender of keukenmachine en maal het tot meel.

Doe de kokosolie en pindakaas in een steelplannetje, zat de pan op een lage lage temperatuur op een warmtebron. Blijf goed roeren totdat de kokosolie volledig is gesmolten.

Doe de havermeel en het pindakaas mengsel in een grote kom. Roer alles goed door elkaar heen. Voeg hierna alle andere ingrediënten toe voor de bar. Meng alles goed door elkaar. Zo zorg je ervoor dat er bij elke hap wat crunch en luchtigheid zit!

Doe het bakpapier in het cakeblik. Doe hier vervolgens het pindakaasmengels in. Druk het geheel stevig aan. Zorg dat het eerlijk verdeeld is over het gehele blik. De basis voor de bar is nu gemaakt, tijd voor de chocolade topping! Zet de bar ondertussen in de koelkast.

Het mengsel met pindakaas zit stevig in het cakeblik

Zet de steelpan met een laagje water op het vuur. Doe de hitte bestendige kom op de steelpan.

Doe de chocolade in de kom en laat het langzaam smelten. Roer de chocolade af en toe om.

Als de chocolade (bijna) gesmolten is, haal je de bar uit de koelkast.

Schenk de gesmolten chocolade over de pindakaas. Verdeel de chocolade vervolgens gelijkmatig over de de gehele oppervlakte.

Doe de ongezouten pinda’s en/of het kokosrasp over de chocolade.

Zet de chocolade pindakaasbar weer in de koelkast. Ik heb hem een nacht in de koelkast laten staan om hard te worden.

Hoe bewaar ik de zelfgemaakte choco pindakaas bar?

De pindakaas bar kun je het beste in de koelkast bewaren. Nadat de reep een aantal uur is ‘gehard’ in de koelkast, kun je hem in het gewenste formaat snijden. Ik heb zelf gekozen voor stukken van 2 tot 3 centimeter breed. Van het bakpapier dat je eerder hebt gebruikt, kun je stukken afknippen om de reep mee in te wikkelen. Deze stukken chocolade pindakaas reep doe je vervolgens in een afsluitbare bak. De repen bewaar is in de koelkast. Ze blijven dan langer goed, bovendien blijven ze dan steviger. De reep kan prima in een broodtrommel meegenomen worden. Na een halve dag buiten de koelkast is de reep nog lekker! Houd de wikkel van bakpapier er wel omheen, hij wordt iets kwetsbaarder als de pindakaas bar op kamertemperatuur komt. Mocht je de reep een langere tijd willen bewaren, dan zou je de bars ook kunnen invriezen. Ze worden dan kwetsbaarder en de smaak neemt iets af… Het heeft niet echt mijn voorkeur, maar het kan. De chocolade pindakaas reep is bij mij binnen een aantal dagen op. Ik bewaar hem daarom gewoon in de koelkast. Je kunt de stukjes dan ook gelijk opeten! Lekker!

Wat moet je doen als het mengsel met pindakaas te ‘smushie’ blijft?

Toen ik voor de eerste keer een gezonde pindakaas bar wilde maken, was de reep echt totaal mislukt. Ik was begonnen met het mixen van ingrediënten, zonder recept. In die betreffende reep wilde ik ook proteïne poeder toevoegen. Uit automatisme had ik er ook een scheut amandelmelk bij gedaan. Want ja, de poeder moest immers oplossen… Na een nacht in de koelkast was het mengsel nog steeds een papje. Het leek niet eens op iets wat een reep kon worden. Mijn gouden tip nummer 1: voeg geen vloeistof toe! Dat was een mooi leermoment.

Dit is een goede substantie voor de pindakaas bar

Maar wat moet je nou doen als deze pindakaas reep met chocolade niet stevig wil worden? De oplossing is gelukkig erg simpel: voeg meer havermout toe! De havermout neemt het vocht goed op en zorgt op die manier voor meer stevigheid. Zodra je het mengsel met de pindakaas in het cakeblik drukt, moet het eigenlijk een beetje lijken op de stevigheid van een pot Calvé pindakaas met stukjes. Samen met de kokosolie zorgen de ingrediënten voor een goede, stevige reep. Hopelijk heb ik je een beetje verder geholpen om tot een heerlijke, gezonde peanutbutter chocolade bar te maken! Eet smakelijk!

Wat is er nog meer lekker door de pindakaas reep?

Op dit recept kun je veel varianten bedenken! Ik adviseer om de pindakaas, de kokosolie en de havermout als basiselementen te behouden. De gepofte rijst is iets waar je van moet houden. Je zou hier ook een noten mix door heen kunnen doen of grof gemalen pinda’s. De pindakaas reep wordt dan lekker crunchy. De reep zal dan wel wat zwaarder op de maag liggen, snijd dan kleinere blokjes. Als je een sterkere kokossmaak lekker vindt, kan je de hoeveelheid kokosrasp vergroten. Verder kun je ook experimenteren met stukjes gedroogd fruit, rozijnen, amandelschaafsel, chocolate nips of karamel stukjes (de reep is dan alleen niet healthy meer). Deze elementen kun je natuurlijk ook als topping gebruiken!

De chocolade pindakaas reep met kokos en gepofte rijst

Hoe gezond is deze homemade reep?

Mijn algemene advies voor eten en snacks komt overeen met het advies van de alcoholreclames: geniet, maar eet met mate. De reep is van pure ingrediënten gemaakt, je weet precies wat erin zit. Niet bewerkt zoals een reep uit de supermarkt. Dat maakt de reep voor mij al gezonder en een bewustere keus. Ook heb ik geen suikers toegevoegd en heb ik gekozen voor andere smaakmakers. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, is dit recept niet geschikt. Ook kun je de hoeveelheid pindakaas in twijfel trekken als het gaat om gezondheid. De kokosrasp kan weinig kwaad, evenals havermout. De pure chocolade en de gepofte rijst zijn naar mijn mening de ongezonde elementen in dit recept. Persoonlijk eet ik de rest van de dag ook gezond. De chocolade pindakaas reep is mijn ‘snoep’-momentje, daar mag van mij dan wel chocolade en gepofte rijst doorheen! Kijk vooral naar je gehele dieet en de hoeveelheid beweging die je op een dag hebt. Dan kun je met een gerust hart genieten van deze pindakaas reep met chocolade en alle andere lekkere ingrediënten! Eet smakelijk!

Ben je opzoek naar snacks voor na het sporten? Bekijk dan eens mijn tips voor lactose vrije snacks met veel eiwitten!

Een heerlijk recept van pindakaasbaas.nl voor jouw eigen peanutbutter bar.
Chocolade pindakaas reep met kokos en gepofte rijst. #gepofterijst #gezond #snack # kokos #pindakaas #chocolade
Chocolade pindakaas reep met kokos en gepofte rijst. #gepofterijst #gezond #snack # kokos #pindakaas #chocolade
Chocolade pindakaas reep met kokos en gepofte rijst. #gepofterijst #gezond #snack # kokos #pindakaas #chocolade
Chocolade pindakaas reep met kokos en gepofte rijst. #gepofterijst #gezond #snack # kokos #pindakaas #chocolade

Geef een reactie