Ga naar de inhoud

De peanut butter cup-taart, taart voor de échte pindakaasfan

De peanut butter cups zijn heerlijk snoepjes. De pindakaas cups deed ik al in cocktails en chocolade marshmellow ijs. Nu is het dan tijd voor een gigantische sinner peanut butter cup-taart, niet te verwarren met een peanut butter cupcake.

Deze taart is GROOT, met veel chocolade, pindakaas en peanut butter cups. Klinkt goed toch? Dat dacht ik ook… Je kunt nu bijna een thema avond houden met peanut butter cup cocktails, ijs met pindakaas cups en tot slot deze taart.

peanut butter cups voor liggen klaar voor de taart
peanut butter cups voor liggen klaar voor de taart

Voor mijn verjaardag krijg ik van vriendinnen ik al een tijd spullen voor in de keuken. Een pastamachine of een vijzel bijvoorbeeld… Don’t get me wrong, dit zijn ook de cadeaus die ik erg leuk vind om te krijgen! En diezelfde vrienden vinden het leuk om te geven. Ze zeggen er dan altijd iets bij zoals ‘dan kun je lekker pasta voor ons maken’ of ‘nu kun je een hoge taart maken’… Ze hebben er indirect zelf dus ook iets aan. Eén van de cadeaus was de taartzaag die ik voor deze taart heb gebruikt. De taart is namelijk ‘gebouwd’. De basis is een chocoladecake. Deze chocoladecake heb ik in verschillende lagen gezaagd. Tussen die lagen heb ik vervolgens zoete pindakaascrème gesmeerd. Dus net zoals bij de peanut butter cups, worden de lagen chocolade afgewisseld met een lagen pindakaas. Jummy!

De peanut butter cup-taart is de perfecte taart voor pindakaaslovers!

De inspiratie voor deze taart kreeg ik van een vriendin. Zij wilde graag peanut butter cups voor haar verjaardag. Bij een verjaardag vind ik taart horen. 1+1= een peanut butter cup verjaardagstaart! Ik heb ervoor gekozen om een hoge taart te maken met meerdere lagen.

Voor de peanut butter cup-taart heb ik natuurlijk ook zelf peanut butter cups gemaakt (je kan de cups ook kopen). De taart ziet er feestelijk uit en heeft een lekkere mix van smaken. Door de chocolade ganache ziet de taart er mooi egaal en feestelijk uit.

Het recept voor de peanut butter cup-taart

Tijd om aan de slag te gaan! De taart heeft verschillende onderdelen die ik stap voor stap zal uitschrijven. Heb je al meer ervaring met bakken? Start dan gelijk met een chocoladecake in een ronde springvorm. Heb je wat meer uitleg nodig? Lees dan gerust verder.

Wat heb je nodig voor de peanut butter cup-taart?

De ingrediënten voor de chocoladecake

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 5 eetlepels cacaopoeder
 • 175 gram bruine basterdsuiker
 • 150 gram boter
 • 3 eieren
 • scheut (amandel)melk
 • zakje vanille suiker
 • 50 gram pure chocolade
 • zout

De ingrediënten voor de pindakaascrème

 • 300 gram cream cheese
 • 150 tot 200 gram pindakaas
 • 65 gram poedersuiker

De ingrediënten voor de chocolade ganache en versiering

Overige benodigdheden

 • steelpan
 • een hoge springvorm – 21 cm
 • spatel
 • grote kom
 • zeef
 • vijzel
 • mixer
 • snijplank
 • scherp mes
 • een satéprikker of breinaald (om te controleren of de cake gaar is)
 • spuitzak
 • ovenrekje
 • bord
De eerste laag van de pb cup-taart is gezaagd
De eerste laag van de pb cup-taart is gezaagd.

Zo maak je de peanut butter cup-taart

Zo maak je de chocoladecake

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de boter en suiker in een kom en mix met de mixer dit tot een glad geheel. Het is handig als de boter op kamer temperatuur is, ben je dit vergeten? Dan kun je de boter ook eerst even kort opwarmen in een pannetje. Dan voorkom je klontjes boter in het beslag.

Voeg één voor één de eieren toe. Voeg steeds pas het volgende ei toe zodra alles goed is gemengd.

Doe de meel en de cacao in een zeef en voeg dit toe aan het mengsel.

Meng voorzichtig de ingrediënten door elkaar met een spatel.

Blijf roeren totdat er een stevig, soepel deeg ontstaat. Als het deeg te droog is, dan kun je een scheutje amandelmelk toevoegen. Is het deeg te net? Voeg dan wat meel toe.

Snijd nu de pure chocolade in grove stukken en voeg dit vervolgens toe aan het deeg.

Vet de springvorm in en zorg dat er bakpapier op de bodem zit. Om ervoor te zorgen dat de taart niet aan de rand blijft vastplakken kun je wat cacao in de springvorm doen. Beweeg de springvorm rustig in het rond zodat de cacao aan de ingevette rand blijft plakken.

Doe het deeg in de springvorm en zet het vervolgens in de oven.

De cake moet tussen de 30 en 40 minuten bakken. Zelf kijk ik meestal vanaf 30 minuten hoe het met de cake gaat. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Als er geen deeg meer blijft kleven aan de prikker, dan is de cake klaar. Omdat er chocolade stukken door het beslag zit, kan dit soms lastig te zien zijn.

Laat de cake volledig afkoelen.

Zo maak je de pindakaascrème

Doe de cream cheese en de pindakaas in een kom.

Meng de twee ingrediënten door elkaar, dit kan prima met een vork of lepel.

Voeg vervolgens de poedersuiker toe, doe dit rustig! Anders is jouw hele keuken wit…

Meng heel rustig de crème en de poedersuiker door elkaar heen totdat alles goed gemengd is. bewaar dit in de koelkast totdat je het nodig hebt.

Tijd om de taart te bouwen!

de peanut butter cup-taart wordt gebouwd
de peanut butter cup-taart wordt gebouwd.

Kies een hoogte op de taartzaag die je mooi en leuk vind voor jouw taart. zelf heb ik de lagen ongeveer anderhalve centimeter hoog gezaagd. Kijk hiervoor ook goed naar de cake, is het hoog genoeg om meerdere lagen te zagen? Of red je het om alleen maar één laag te zagen?

Zaag de cake in verschillende lagen, leg de laag steeds voorzichtig op een bord.

Pak de onderste laag van de chocoladecake en leg die op het ovenrekje. Ik gebruik zelf een kleine ronde. Als je dit niet in huis hebt, kun je de taart ook op een bord ‘bouwen’.

Smeer een laag pindakaascrème op de onderste laag. Zorg dat je de pindakaas laag eerlijk en gelijkmatig verdeeld over de cake. Dit doe ik met een spatel.

Leg vervolgens de volgende laag van de chocoladecake precies boven op de laag pindakaas. Probeer ervoor te zorgen dat de cake niet uitsteekt.

Smeer vervolgens weer een laag pindakaas op de cake, daarna weer een laag chocoladecake. Doe dit totdat je alle lagen van de cake hebt gebruikt.

Als het goed is heb je nog nog wat pindakaascrème over. Smeer een gedeelte hiervan op de zijkant van de taart. Alles wat overblijft van het pindakaas mengsel doe je in de spuitzak.

Zo maak je de chocolade ganache

Doe de slagroom in een pan.

Breek de chocolade in stukken en doe dit bij de slagroom.

Verwarm rustig de ingrediënten en blijf roeren totdat alle chocolade is gesmolten.

Zodra de chocolade is gesmolten, laat je de ganache even afkoelen.

De peanut butter cup-taart is bijna klaar!

De peanut butter cup- taart is klaar om van te genieten!
De peanut butter cup- taart is klaar om van te genieten!

Zet een groot bord onder het ovenrekje.

Schenk de chocolade ganache rustig over de taart. Alle chocolade dat teveel is, stroom door het ovenrekje op het bord. Je kunt dit nog een keer gebruiken om te schenken als de zijkanten van de taart bijvoorbeeld niet bedenkt zijn mijn de ganache.

Snijd de peanut butter cups in kleine stukjes en maal de pinda’s met de vijzel in grove stukken.

Doe de stukken peanut butter cups en pindastukjes op de rand van de taart en zet de taart vervolgens in de koelkast.

Als je nog wat pindakaascrème over hebt, kun je dit met een spuitzak nog gebruiken ter garnering van de taart. Je kunt er toefjes van maken, een naam mee schrijven of bijvoorbeeld een leeftijd.

Je bent even bezig met deze taart, maar dan heb je ook wel een pareltje! Bewaar de taart in de koelkast. Je kunt hem ongeveer drie tot 4 dagen bewaren. Daarna zal hij steeds minder lekker worden. Bij ons was de taart binnen één dag op 😉

De lagen van de peanut butter cup-taart
De peanut butter cup-taart

Eet smakelijk!

Geef een reactie