Ga naar de inhoud

De vreemdste pindakaas verhalen en weetjes!

Dat pindakaas een veelzijdig product was in de keuken is bekend, maar ken je deze verhalen ook? In deze Pinda Praat komen de vreemdste en gekste en grappigste pindakaas verhalen langs. Ken jij ook nog een goed verhaal? Let me know! Dan komt dat verhaal misschien ook wel op PindakaasBaas.nl!

boterham met pindakaas

Peanut records!

De grootste peanut butter cup

Wil je liever een miljoen cupjes pindakaas, of een hele grote? Nick Monte, eigenaar van de Village Chocolate Shoppe in Bennington, Vermont heeft in 2013 de grootste peanut butter cup ter wereld gemaakt! De pindakaas cup had een doorsnede van anderhalf meter! De gigantische cup heeft hij vervolgens verkocht in kleinere stukjes. Het geld ging naar een goed doel.

De hoogste plek waar pindakaas is gegeten

Dat pindakaas jam een goede combinatie is, dat weten wij. Maar hij is zelfs zo geliefd dat een Amerikaanse astronaut peanut butter and jelly mee de ruimte in nam. De hoogste plek waar iemand ooit pindakaas heeft gegeten is dus in de ruimte! Hoe gaaf is dat!? In een filmpje van NASA kun je zien hoe de astronaut zijn lunch maakt. Op de deksel en potjes heeft hij allemaal tape geplakt zodat ze tijdens het smeren niet weg zweven.

De meeste pindakaas jam boterhammen

De Amerikaan Patrick Bertoletti heeft het record ‘meeste boterhammen met pindakaas jam’ op zijn naam. In 2012 at hij in één minuut zes boterhammen met peanut butter jelly! Petje af. Ik ben wel benieuwd welke pindakaas jam combinatie hij het lekkerste vindt.

pindakaas en jam op brood

Duurste pot pindakaas

Een pot van duizend euro, dat moet wel hele bijzondere pindakaas zijn! De duurste pot pindakaas is gemaakt in Nederland door De Pindakaaswinkel. De pot is zo duur omdat zij zwarte truffel en bladgoud erin hebben verwerkt! Daarnaast was het ook een GROTE pot! De opbrengsten van deze pot zouden naar het goede doel Cool Earth. Helaas heb ik niet kunnen vinden of de pot ook daadwerkelijk is verkocht of dat de pindabazen van de winkel hem zelf uiteindelijk hebben opgepeuzeld…

Meeste pindakaas gegeten in een minuut!

Ik houd van pindakaas, maar Andre Ortolf die houdt er nog veel meer van! Deze Duitse man heeft het record ‘meeste pindakaas eten in een minuut’ op zijn naam. Hij heeft namelijk 378 gram pindakaas gegeten in een minuut! Dat is meer dan de gemiddelde pot pindakaas. Dat doe ik hem niet na! Helaas staat er niet bij of het pindakaas met of zonder stukjes was 😉

Ver gooien met pinda’s

Hoe ver kun jij een pinda gooien? Ik zou het niet weten, meestal eet ik ze namelijk op. De Engelsman Colin Jackson heeft dit wel uitgeprobeerd. Hij kan een pinda 37,92 meter ver gooien en heeft hiermee het record ‘pinda gooien’ op zijn naam staan.

Kunst van pindakaas: de pindakaasvloer

De kunstenaar Wim T. Schippers moet wel echt van pindakaas houden. Of bij nader inzien, moet hij het heel vies vinden. In 1962 bedacht hij het concept van de pindakaasvloer. Zie je het al voor je? Een vloer bedekt met een laag pindakaas… Eigenlijk best zonde! Maar het wekt wel allerlei vragen op! Waarom een vloer van pindakaas? Hoe is hij op het idee gekomen? Zit er een diepere betekenis achter?

Het kunstwerk heeft onder ander in Rotterdam op de grond van Booijmans Van Beuningen gelegen. In die periode zijn er meerdere personen per ongeluk over het kunstwerk heen gelopen, er stond geen hekje omheen. Tijdens de tentoonstelling mochten bezoekers vragen stellen aan Wim T. Schippers. Een kunstwerk dat mensen aan het denken zet, anders dan anders. Echt uniek. Als je wil weten waarom hij de vloer had gemaakt, verwacht dan geen diepgaand antwoord… Hij vond het gewoon ‘leuk’ en hij vond het leuk om te zien hoe mensen hierop reageren. Je kunt de antwoorden van Wim T. Schippers zelf bekijken!

Pindakaas v.s. kauwgom

Een hele bekende huishoudelijke tip: gebruik pindakaas om kauwgom te verwijderen uit haar of kleding. En het werkt! Het zorgt ervoor dat de substantie van kauwgom veranderd, het wordt stijver en plakt bijna niet meer. Tijdens één van mijn studiedagen op werk heb ik het zelf mogen ervaren… Wij moesten uitzoeken hoe je de grootste bel kon blazen van kauwgom. Welke voedingswaarden zorgen ervoor dat de bel groter wordt? Welke werken dit juist tegen? Dus daar ging ik: Hubba bubba kauwen en bellen blazen! Een van de producten die je erbij kon nemen was pindakaas. Daar zat ik te kauwen op Hubba bubba met pindakaas, ik voelde de structuur veranderen. Ik kon geen enkele bel meer blazen! 0-1 voor de pindakaas!

Het helpt niet alleen bij kauwgom. Als je ooit moeite hebt om de kleverige resten van een etiket te verwijderen, dan is pindakaas de oplossing! Nadat je de papieren restjes van het etiket hebt verwijderd, smeer dan pindakaas over de lijmresten van het etiket. Laat het ongeveer tien minuten zitten, daarna kun je de resten gemakkelijk wegwrijven!

Geef een reactie