Ga naar de inhoud

Gezond en bewust ontbijt met overnight oats – recept

Wil je gezond ontbijten maar heb je weinig tijd in de ochtend? Misschien is dit simpele recept iets voor jou! Bewust en gezond ontbijten was nog nooit zo makkelijk. Je doet de ingrediënten in een kom en laat ze een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend kun je genieten van een voedzaam ontbijt om de dag goed te beginnen. Zo simpel kan gezond zijn! Met maar twee basisingrediënten kun je eindeloos variëren!

Simpel en healthy is mogelijk!

Sinds een jaar doe ik doordeweeks aan inttermittent fasting. Mijn oats maak ik dus in de ochtend voordat ik naar mijn werk ga. Ik doe de variant 16/8, waarbij ik een periode van 16 uur niet eet. Rond 12 uur start de periode van 8 uur dat ik mag eten. Een ‘overnight’ oat is dan een heerlijke manier om te starten. Een perfect recept voor mensen met een gezonde lifestyle, maar natuurlijk ook voor de mensen met een gezond voornemen!

Ingrediënten voor een goede start van de dag

  • 50 gram havermout
  • 100 ml amandelmelk

Deze twee basisingrediënten doe je de avond van te voren in een kom die je in de koelkast. De oats hebben de nacht de tijd om de amandelmelk op te nemen.

Tijd om te variëren met toppings!

De overnight oats zijn zonder topping een beetje saai… Zelf houd ik van de combinatie pindakaas – banaan. Als je de stoelgang wil stimuleren kun je de havermoutpap verrijken met gebroken lijnzaad of haverzemelen. Beide dragen bij aan een goede darmflora. De oatmeal is ook heerlijk met en appel – kaneel topping. Persoonlijk vind ik het lekker om een echt feest te maken van mijn oats. Een combinatie van fruit, verschillende zaadjes en pitjes, rozijnen en pindakaas. Dat is echt smullen! Als je het zoals ik meeneemt naar werk, dan doe ik regelmatig mijn bakje te vol. Let er daar dus goed op, anders krijg je de bak niet dicht!

Richtlijnen voor oatmeal toppings

  1. Kies een fruitsoort: denk hierbij aan kiwi, banaan, aardbei, framboos, blauwe bessen, druiven, granaatappel, meloen of mango.
  2. Voeg zaden, pitten en noten toe, kies een of meerdere opties. Denk hierbij aan (gebroken) lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, walnoot, hazelnoot.
  3. Extra topping: denk dan bijvoorbeeld aan kokosrasp of -stukjes. Rozijnen zijn ook aan te raden! Kanneel is een goede smaakmaker.
  4. Tot slot: een flinke schep pindakaas!

Kies je eigen combinaties en voilà! Je hebt een gemakkelijk en gezond ontbijt! Eet smakelijk!

Geef een reactie