Ga naar de inhoud

Gezonde ontbijtrecepten met pindakaas

Een ontbijt is de eerste maaltijd op de dag. De maaltijd die jou je eerste boost van voedingsstoffen geeft. Het is daarom belangrijk dat jouw ontbijt gezond en voedzaam is. Zeker voor (jonge) kinderen is het belangrijk dat ze goede bouwstoffen en energie binnen krijgen om te spelen en ontwikkelen.

Het moment dat je als volwassene jouw ontbijt eet kan vroeg in de ochtend, maar het is zeker niet verkeerd om aan het eind van de ochtend pas jouw ontbijt te eten. Als je bijvoorbeeld aan intermittent fasting doet, dan eet je niets buiten een bepaalde ‘food window’ van 4 of 8 uur. Buiten die tijd drink je zwarte koffie, water of groene thee. Mijn ontbijt eet ik dus meestal rond 12 uur.

Sommige mensen vinden het lastig om vroeg iets te eten, maar ontbijten hoeft dus echt niet gelijk als je wakker wordt. Er zijn veel verschillende lekkere recepten om de dag mee te starten. Brood, havermout, pancakes of kwark. Waar begin jij de dag meestal mee? Probeer ook eens één van deze gezonde ontbijtrecepten met pindakaas.

Recepten voor een gezond ontbijt

Deze recepten voor een gezond ontbijt zijn allemaal heerlijk met pindakaas. De een is makkelijker en sneller dan de andere, maar ze zijn allemaal zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Wanneer kan je het beste ontbijten?

Wanneer kan je hebt beste ontbijten? Mensen kijken hier op verschillende manieren tegenaan.  Zo is in Nederland heel lang het advies geweest om je ontbijt te eten voordat je de dag echt begint. Je hebt dan de eerste boost energie binnen om goed te functioneren.

Dat heb ik zelf ook jaren gedaan, maar er zijn nu steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat dit lang niet voor iedereen geld. Zelf eet ik voor het eerst iets om twaalf uur, daarvoor drink ik alleen zwarte koffie of groene thee. Om 8 uur stop ik vervolgens met eten. Dit noem je intermittent fasting.

Ben je hier niet bekend mee, maar wil je het proberen? Dan is het belangrijk om hier eerst goed onderzoek naar te doen, wat zijn de voordelen? Waarom zou ik het wel of niet willen doen? 

Wat is een gezond ontbijt?

Wat maakt een ontbijt een gezond ontbijt? Op deze vraag heb ik voor mijzelf een antwoord, maar dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Als je bijvoorbeeld lactose intolerant bent, dan zou ik geen kwark door de de smoothie doen.

Maar als algemene richtlijn probeer ik mij aan een aantal richtlijnen te houden. Zo probeer ik producten te eten die zoveel mogelijk onbewerkt zijn. Daarnaast kies ik voor volkoren producten. Hier zitten de meeste vezels in die goed zijn voor je buik. Tot slot probeer ik een goede balans te krijgen tussen de koolhydraten (vezels), proteïne en goede vetten. 

Naast de voeding, is het ook ontzettend belangrijk om voldoende water te drinken. De dag begin ik daarom altijd met één of twee glazen water. Dit geldt niet alleen voor de ochtend, maar natuurlijk ook voor de rest van de dag.

Geef een reactie