Ga naar de inhoud

Wat is de gezondste pindakaas van de supermarkt?

Het is een veel besproken vraag: is pindakaas wel of niet gezond? Er zijn voor- en tegenstanders. Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst voor jezelf na te denken, wat versta jij onder ‘gezond’? Kijk jij naar suikers? Of juist koolhydraten? Of vind jij dat een product dat ‘puur’ en onbewerkt is gezond? Allemaal vragen waar je over na kunt denken.

Ik probeer in dit artikel de soorten en merken pindakaas te beschrijven en te vergelijken, met hier en daar een voorzichtige conclusie voor mijzelf. Probeer vooral voor jezelf na te denken welke conclusie jij kunt trekken uit de gegevens. Welke pindakaas past bij jouw mening over gezonde voeding?

De merken pindakaas die ik behandel komen bij verschillende supermarkten vandaan; A merken maar ook huismerken zijn meegenomen. Ik bekijk steeds hoeveel je binnen krijgt als je één boterham zou eten, dat is ongeveer 20 gram pindakaas.

Welke pindakaas uit de supermarkt is het gezondst?

Wat zijn voedingswaarden?

De eerste stap om te bepalen welke pindakaas uit de supermarkt het gezondste is, wordt het vergelijken van de voedingswaarden. Ik kijk naar de energie, vetten, eiwitten, koolhydraten, zout en tot slot de vezels in de verschillende pindakazen. Maar wat zijn voedingswaarden eigenlijk?

Voedingswaarden zijn de stoffen die je lichaam uit voeding kan halen. Het zijn dus alle voedingsstoffen in een product. Je hebt voedingswaarden die je energie geven, deze noem je macronutriënten. Dit zijn bijvoorbeeld de eiwitten, vetten en koolhydraten.

Je hebt daarnaast nog de vitamines en mineralen die in producten zitten. Deze zijn nodig om bijvoorbeeld de energie uit de voeding te halen. Deze voedingswaarden noem je micronutriënten.

Vergelijken van voedingswaarden van pindakaas

Ik heb in eerste instantie dezelfde soorten pindakaas van verschillende supermarkten bij elkaar en een tabel gezet. Ik ben benieuwd wat eruit zal komen!

Voedingswaarden per 20 gram, 100% pindakaas

Soorten Energie VetVerz vet
Jumbo 120 Kcal 9,6 gr 1,4 gr
AH 120 Kcal 9,6 gr 1,5 gr
AH bio 123 Kcal 9,8 gr 1,5 gr
Plus 128 Kcal 10,6 gr 1,9 gr
G’woon 128 Kcal 10,6 gr 1,9 gr
Soorten Eiwit KoolhydrVezels
Jumbo 5,2 gr2,4 gr1,8 gr
AH 5,2 gr 2,4 gr 1,8 gr
AH bio 5,4 gr 2,4 gr 1,8 gr
Plus5,4 gr 2,0 gr 1,4 gr
G’woon5,4 gr 2,0 gr 1,4 gr

Ik zie dat er flink wat vetten in zitten, maar een klein deel verzadigde vetten. Dat is dus goed nieuws! Daarnaast zit er een kwart eiwitten in, hier zijn maar kleine verschillen te zien. Op de etiketten staat dat zij volledig bestaan uit pinda’s. Qua voedingswaarden zou ik zeggen dat de soorten pindakaas even gezond zijn.

Voedingswaarden per 20 gram, pindakaas

Soorten Energie VetVerz vet Zout
Jumbo 129 Kcal 11,0 gr 2,0 gr 0,12 gr
AH 129 Kcal 11,0 gr 1,9 gr 0,14 gr
Plus 132 Kcal 11,7 gr 2,2 gr 0,12 gr
G’woon 132 Kcal 11,7 gr 2,2 gr 0,12 gr
Calvé 133 Kcal 11,6 gr 1,7 gr 0,11 gr
Soorten Eiwit KoolhydrVezels
Jumbo 4,5 gr2,0 gr1,5 gr
AH 4,0 gr 2,8 gr 1,3 gr
Plus 4,2 gr 1,9 gr 1,4 gr
G’woon 4,2 gr 1,9 gr 1,4 gr
Calvé 4,2 gr 2,2 gr 1,6 gr

Wat mij gelijk opvalt, is dat het vetpercentage hoger is dan in de 100% pindakazen. Daarentegen zitten er minder eiwitten en vezels in de huismerken pindakaas. Tot slot zit er in deze potten ook zout, terwijl dat in de 100% potten niet zit.

Mijn eerste conclusie die ik dus kan trekken is dat de 100% pindakazen gezonder zijn dan de huismerken.

Als je de huismerken pindakaas met elkaar vergelijkt, dan zijn de verschillen opnieuw minimaal. Het aantal koolhydraten van het huismerk van AH valt op vergeleken met de andere huismerken. Verder zou ik zeggen dat de huiswerken ongeveer dezelfde voedingswaarden hebben.

De tweede conclusie die ik dus trek, is dat het qua voedingswaarden niet veel uitmaakt of je kiest voor een bepaald huismerk pindakaas of Calvé. De voedingswaarden zijn om het even.

Voedingswaarden per 20 gram, crunchy pindakaas

Soorten Energie VetVerz vet Zout
Mister Kitchen 115 Kcal 9,4 gr 2,5 gr 0,10 gr
Whole Earth 129 Kcal 10,9 gr 1,6 gr 0,22 gr
Horizon 123 Kcal 9,8 gr 1,4 gr 0,06 gr
Calvé 130 Kcal 11,0 gr 1,5 gr 0,11 gr
Soorten Eiwit KoolhydrVezels
Mister Kitchen 5,1 gr 2,5 gr 2,1 gr
Whole Earth 5,5 gr 1,5 gr 1,3 gr
Horizon 5,4 gr 3,4 gr 1,6 gr
Calvé4,0 gr 3,0 gr 1,6 gr

Tijd om de crunchy pindakazen te vergelijken. Dit keer heb ik gekozen om een greep uit de A-merken met elkaar te vergelijken. De hoeveelheid vetten is bij de soorten ongeveer gelijk. Mister Kitchen heeft wel ongeveer één gram meer verzadigde vetten, maar ook de meeste vezels. Whole Earth heeft het meeste zout in zijn crunchy pindakaas, maar wel de minste koolhydraten. Eiwitten zijn ongeveer gelijk, Calvé valt op met een grammetje minder.

Welke vetten zijn ongezond?

Verzadigde vetten zijn ongezonde vetten die je zo min mogelijk binnen wil krijgen. De verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, maar ook kokosolie of palmvet. Deze vetten blijven lekker kleven en zijn slecht voor je hart en bloedvaten. Zij verhogen namelijk jouw cholesterol, het LDL-cholesterol om precies te zijn.

In de pindakazen die een ‘vaste’ vorm behouden, is palmvet verwerkt. Naast dat palmvet gezondheid risico’s met zich meebrengt, brengt het ook flink wat ellende met zich mee op gebied van duurzaamheid. Ontbossing en bestrijdingsmiddelen, dat willen we liever niet…

Naast de verzadigde vetten, zorgt transvet ook voor een verhoogd LDL-cholesterol. Daarnaast schijnt het risico om hart- en vaatziekten nog hoger te zijn dan bij verzadigde vetten.

Vanwege de negatieve effecten op het LDL-cholesterol wordt geadviseerd om zo min mogelijk verzadigde vetten te eten. Je kunt het cholesterolgehalte verlagen door onverzadigde vetten te eten.

Kort samengevat: probeer verzadigde – en transvetten te vermijden en eet voornamelijk onverzadigde vetten.

Welke pindakaas uit de supermarkt is het gezondste?

Het liefst wil ik een product dat zo min mogelijk is bewerkt. Een product waar geen palmvet aan toegevoegd is. Een product is gezonder als de fabrikant geen suiker of zout toevoegt. Het Voedingscentrum heeft de 100% pindakazen in de schijf van vijf gezet.

Mijn advies luidt dan ook; kies voor een 100% pindakaas. Zelf heb ik meestal de 100% pindakaas van de AH, zonder stukjes (dan kun je de pindakaas gemakkelijker smeren op een cracker).

De biologische opties van Horizon, Jori of De Pindakaaswinkel zijn ook gezond. Bovendien hebben zij op gebied van duurzaamheid en milieu ook ‘gezonde’ keuzes gemaakt. Deze zijn alleen niet in de reguliere supermarkten te koop. Pindakaas van De Pindakaaswinkel kun je overigens wel hier bestellen! Dan worden ze gelijk thuis gestuurd.

Geef een reactie