Ga naar de inhoud

High tea of high wine organiseren? Vind hier de hapjes!

Naast de high tea, wordt de high wine ook steeds populairder in Nederland. Gezellig borrelen met vrienden, lekkere wijn en lekkere hapjes! Dat klinkt goed toch? Je kunt ze in verschillende cafés houden, maar je kan een high tea of -wine natuurlijk ook zelf organiseren! En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Vind hier inspiratie voor verschillende hapjes en lekkernij, het regelen en andere voorbereiden voor een high wine of een high tea.

Organiseer een high tea of high wine met deze tips!

High tea: genieten van lekkere hapjes met een kopje thee.

De high tea vindt zijn oorsprong in Engeland. Wij waren thuis ook echte theedrinkers. Bakken en lekker eten was ook iets waar wij van genoten. En dat is eigenlijk niet veranderd! Ik weet nog goed dat ik met mijn vader voor de eerste keer scones ging maken, lekkere zoete broodjes met aardbeien jam. We maakten onze eigen high tea. De scones mogen dan ook niet ontbreken op een high tea!

Welke hapjes passen bij een high tea en welke bij een high wine?

Wat een high tea en een high wine gemeen hebben zijn de lekkere hapjes. Persoonlijk vind ik bepaalde hapjes wel echt beter passen bij thee en andere zijn weer meer geschikt voor bij de wijn. Vind hier eerst een snel overzicht, verderop zal ik verschillende hapjes beschrijven die je kunt maken voor jouw eigen high wine of -tea!

Wat past bij een high tea?

  • zoetigheid zoals koekjes en bonbons
  • taartjes of cake
  • scones
  • sandwich
  • vers fruit
  • hartige hapjes: kaas, bladerdeeghapjes, gevuld eitje of quiche
  • smoothie of verse jus
  • optioneel: glas prosecco
  • last but not least: verschillende soorten thee

Wat past er bij een high wine?

  • Zoetigheid zoals koekjes en bonbons
  • Taartjes of cake
  • vers fruit
  • Water met fruit
  • Kaasplankje met verschillende nootjes
  • hapjes met vleeswaren of vis
  • bruchetta
  • last but nut least: verschillende soorten wijn

Probeer een van deze snacks voor jouw high wine of high tea.

Zoals je hierboven kon lezen is er zeker een overlap bij een high wine en een high tea. Hier wat meer ideeën uitgewerkt. Kies wat jij en je vrienden zelf lekker vinden en geniet van elkaars gezelschap.

Zoete snacks

Bij een high wine en high tea horen lekkere zoetige hapjes! Hier een overzicht met inspiratie.

Scones

Scones zijn kleine zoete broodjes. Persoonlijk vind ik ze warm het lekkerste, maar je kunt ze ook vooraf klaar maken. Een scone hoor je te eten met clotted cream en jam. Je kunt rozijntjes of stukjes chocolade door de scone doen. Maar neutraal zijn ze ook erg lekker! Dit gerecht hoort echt bij een high tea! De scones moeten 10 minuten in de oven.

Verse scones met clotted cream en jam.

Peanut butter jelly koekje

Pindakaas jam is een heerlijke combinatie. Als je deze samen verwerkt in een koekje, is het gegarandeerd succes! Je maakt eerst een pindakaas koekbodem. Vervolgens smeer je een laag jam erover heen. Tot slot brokkel je stukken van het pindakaas deeg eroverheen. Je bakt de koeken in 30 minuten.

Pindakaas koek met kokos of rozijn

De pindakaas koek is een simpel koekje. Het lijkt een beetje op een klassiek zandkoekje, alleen heeft deze een lekkere pindakaasflavor. Je kunt er rozijnen of kokos doorheen doen. Om het feest af te maken dip je dit koekje in pure chocolade. Je bakt dit koekje 15 minuten in de oven.

Pindakaas koeken met rozijnen

Kletskoppen

Kletskoppen zijn dunne en mierzoete koekjes. Op deze pagina beschrijf ik vijf kletskop recepten. Waaronder de kletskop met een pindakaas twist! De kletskoppen kun je makkelijk een of twee dagen van tevoren maken. Het deeg is in een handomdraai klaar en hoeven maar maximaal 10 minuten in de oven.

Een kletskop met pindakaas van de PindakaasBaas
De kletskop is een simpel zoet koekje.

Pindakaas chocolade cake met M&M’s

Bij een high tea is een plak cake lekker om met de hartige snacks af te wisselen. Deze chocolade cake met M&M’s is erg feestelijk, hij zal leuk staan op tafel tussen de andere hapjes. Je kunt het beslag ook in muffinvormpjes doen. Dan kun je de cake op een plateau zetten voor een extra feestelijke look!

Een foto van de chocolade pindakaas cake
Een chocolade pindakaas cake met M&M’s

Pindakaas dadel bonbon

Een snelle en makkelijke bonbon om te maken. Je ontpit een dadel, doet er wat pindakaas in en sluiten de opening af met een walnoot. Bestrooi de dadel tot slot met cacao. En klaar is kees! Je kunt ook bolletjes van de ingrediënten maken en bestrooien met kokos voor nog meer smaak!

Pindakaas bonbon

Een chocolade pindakaas cup is snel gemaakt (of gekocht)! Persoonlijk houd ik van kleine cupjes. Zeker bij een high tea of wine is het lekker om bonbonnetjes af te kunnen wisselen met andere hapjes. De pure chocolade kun je ook nog met kokos besprenkelen. De bekendste peanut butter cups zijn de Peanut buttercups van Reese’s.

Bladerdeeg vlinder met chocolade

Bladerdeeg vind ik zo ontzettend lekker! De luchtigheid die kraakt als je een hapje neemt. Zo ontzettend lekker! Van deze bladerdeeg vlinder ben ik helemaal fan. Met maar drie ingrediënten maak je deze luchtige snack: bladerdeeg, Nutella en stukjes hazelnoot of pinda. Zeker naast taart, cake en bonbons is het lekker om iets luchtigs erbij te eten.

Karamel pindakaas shortcake

Organiseer je een high tea of high wine voor een grote groep? Dan is deze taart een aanrader. Hij is ontzettend machtig, hierdoor kun je een flink aantal stukjes uit de shortcake snijden. Bekijk hier het volledige recept van de karamel shortcake met pindakaas. Deze taart kost wel wat tijd om te maken. Ik raad je aan om deze één of twee dagen van te voren te maken.

Overheerlijke karamel pindakaas shortcake
Overheerlijke karamel pindakaas shortcake

Appelflappen

Tot slot nog een bladerdeeg hapje: appelflappen! Ik gebruik altijd een mengsel van stukjes appel, rozijn, kaneel en suiker om het bladerdeeg mee te vullen. Voor deze gelegenheid zou ik kleine flappen maken zodat je de hapjes lekker kunt afwisselen.

Maak de appelflappen klein voor een high wine of high tea.

Hartige snacks

Om alle zoetigheid in balans te brengen is het van belang om ook hartige hapjes op te dienen.

Pindakaas muffins

Muffins zijn een mooi onderdeel van een high tea. Deze pindakaas muffin kun gemakkelijk maken en zorgen voor een gezond hapje. Ik zou deze pindakaas muffin alleen voor een high tea maken. Door de volkoren meel zal hij niet bij een glas wijn passen.

Vegan muffin beslag en gebakken
De pindakaas muffin met rozijntjes.

Sandwich

Sandwiches zou ik ook alleen voor een high tea maken. Zelf vind ik het lekker om ze te beleggen met cream cheese met komkommer en radijs. Pindakaas met kiwi of komkommer is ook zeker een aanrader! Fan van kip saté? Probeer dan pindakaas met kipfilet! Een heerlijke combinatie. Wil je nog meer inspiratie? Bekijk dan deze pagina met pindakaas combinaties voor op brood.

Lekkere frisse sandwich voor bij een high tea

Pindarotsen

Pure chocolade met pure pinda’s, voeg de twee elementen samen en je hebt heerlijke pindarotsen. Ze zijn ook lekker met melk chocolade. Als je ze zelf maakt kun je zelf kiezen hoe groot of klein je ze wil hebben. De pure chocolade past goed bij wijn, maar is ook zeker lekker bij een high tea. Bovendien is dit een van de glutenvrije toppers! Bekijk hier hoe je de pindarotsen kunt maken. De pindarotsen zijn ideaal omdat ze weinig voorbereidingstijd kosten, daarnaast kun je ze vooraf klaar maken. Enjoy!

Bananenbrood

Een bananenbrood is een gezonde variant van een cake. Tenminste… Hoe ik hem altijd maak. Een cake met honing, dadels, walnoten, rozijnen en natuurlijk bananen. Op een bananenbrood kun je eindeloos variëren. Probeer bijvoorbeeld eens wat cacao door het beslag te doen, of een noten mix.

kletskoppen en banana cake
De pindakaas bananenbrood en kletskoppen.

Pindakaas chocolade reep met kokos

Deze pindakaas bar met chocolade en kokos is erg luchtig, maar wel vullend. Snijd daarom kleine stukjes. In dit recept zit gepofte rijst verwerkt, hierdoor is hij ook een beetje zout. Hij heeft een lekkere bite. Deze pindakaas chocolade reep is meer geschikt voor een high tea, dan een high wine.

De chocolade pindakaas reep met kokos en gepofte rijst

Bruchetta

Bruschetta is een lekkere knapperige hap. Je roostert plakjes stokbrood of ciabatta, hier doe ik dan meeste kleine blokjes tomaat gemixt met knoflook, peper, zout en basilicum. De bruschetta is heerlijk fris door de tomaat en ziet er feestelijk uit. Drink de bruschetta bij een lekker glas rode wijn.

Verse bruschetta is knapperig en fris!

Kaasplankje

Naast pindakaas, kun je mij echt wakker maken voor kaas! Doe een blok brie, geitenkaas, blauwe kaas en oude kaas op een plank. Serveer er wat abrikozen jam, toastjes en nootjes bij en je hebt een heerlijke kaasplank voor bij de wijn!

Zalm en roomkaas op een wrap of toast

Een favoriet bij mij thuis is de wrap met roomkaas, zalm en rucola. Ik snijd de wrap in smalle reepjes en prik hem vast met een feestelijk prikker. Wil je minder koolhydraten eten? Dan kun je de wrap ook weg laten en de zalm voorzichtig op rollen. Wat er ook feestelijk uit ziet, is dat de roomkaas en zalm op een toastje te serveren. Maak het toastje af met wat verse bieslook.

Zalm en roomkaas op een toastje

Meloen gerold in parmaham

Persoonlijk houd ik van frisse hapjes. De meloen gerold in parmaham is ontzettend lekker! De meloen kan wel flink sappig zijn, dus een prikkertje erbij is wel handig. Dit hapje vind ik echt passen bij een wijntje met een licht bubbeltje.

Meloen gerold in parmaham

Andere aanraders

Naast lekkere hapjes en thee of wijn, heb ik hier nog de laatste tips bij het organiseren van een high tea en wine.

Fruit water

Bij een high wine raad ik aan om ook kannen met fruitwater op tafel te zetten. Doe hier gewoon kraanwater in en stukken fruit naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappel, limoen, munt, druif of komkommer. Organiseer je de high wine op een warme dag? Dan kun je ook ijsblokjes toevoegen. In de ijsblokjes zou je ook stukjes fruit of eetbare bloemen kunnen invriezen voor een feestelijke look.

Smoothie of verse jus

Bij een high tea raad ik aan om een smoothie erbij te serveren. Persoonlijk houd ik van smoothies met rood fruit, banaan en amandelmelk. De rode vruchten haal ik uit de diepvries, de banaan doe ik er vers in. Met een staafmixer of blender heb je in een handomdraai een verse smoothie op tafel staan!

Gezellige aankleding

Tot slot nog een laatste tip: zorg dat het er feestelijk uit ziet. Zet de hapjes op een plateau of op een mooie schaal. Daarnaast kun je leuke servetten vouwen in een waaier of een mooi tafelloper uitrollen.

Hopelijk heb je nog genoeg inspiratie om een gezellige high wine of high tea te organiseren. Geniet van de lekkere hapjes, wijn of thee en de gezelligheid! Enjoy!

Geef een reactie