Ga naar de inhoud

Hoe smelt ik pindakaas? Zo maak je pindakaas vloeibaar

Pindakaas is heerlijk om in verschillende gerechten te gebruiken. Als je pindakaas wil verwerken in zoete gerechten of juist als pittige saus, dan is het nodig om de pindakaas te smelten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Er zit vast wel één tussen die jij handig vindt.

Vier manieren om pindakaas te smelten

Er zijn vier manieren om pindakaas vloeibaar te maken. Allen zijn vrij gemakkelijk om te doen. Zo krijgt een lekkere kleverige pasta in een mum van tijd een vloeibare pinda substantie! Hier een snel overzicht van de vier manieren om pindakaas te smelten:

  1. Smelten in een steelpannetje
  2. Smelten in een magnetron
  3. Los kloppen in een blender
  4. Samen laten smelten met een ander product

4. Samensmelten met een ander product

Als je pindakaas gebruikt in een gerecht of saus, zoals een pindasaus. Dan kun je de pindakaas vloeibaar maken door het toe te voegen aan een ander product.

Doe beide producten, bijvoorbeeld amandelmelk en pindakaas, in een pannetje. Verhit vervolgens beide ingrediënten langzaam op een laag vuur. Blijf goed roeren, zo voorkom je dat het geheel aanbrandt.

Wil je geen saus maken? Dan kun je ook een scheutje water of een eetlepel kokosolie gebruiken. Zelf gebruik ik deze biologische kokosolie regelmatig.

vloeibare pindakaas
Hier verwarm ik pindakaas met wat kokosolie.

3. Pindakaas los kloppen in een blender

De meeste pindakaas die je kunt kopen in de supermarkt zijn vrij stevig van. Met palmvet wordt de pindakaas in een vaste vorm gemaakt. Deze pindakaas kun je goed los kloppen.Het los kloppen kun je met de hand doen, maar met een blender ben je veel sneller klaar!

Benieuwd welke blender ik gebruik? De blender staat bij mijn Pinda Producten. Bij deze blender zit een opzetstuk waar je de pindakaas makkelijk in kunt los kloppen. Schoonmaken is ook geen probleem, hij kan gewoon in de vaatwasser.

Doe de hoeveelheid pindakaas die je nodig hebt in de blender. Zet de blender op een hoge snelheid aan. Wacht totdat de pindakaas de gewenste substantie heeft, klaar is kees!

Een groot voordeel: bij deze vorm van losmaken loopt de pindakaas geen gevaar om te verbranden of aan de pan te koeken.

2. Pindakaas smelten in de magnetron

Weeg vooraf de juiste hoeveelheid pindakaas af. Doe dit in een magnetronbestendige kom. De pindakaas kan flink spetteren tijdens het verwarmen, het is dus zeker aan te raden om een magnetron deksel of wat keukenpapier op de kom te doen.

Verhit de pindakaas steeds dertig seconden op een hoge intensiteit. Na elke dertig seconden is het belangrijk dat de pindakaas goed wordt omgeroerd. Herhaal dit, totdat de pindakaas zacht genoeg is geworden.

Je kunt het beste de pindakaas gelijk verwerken in het gerecht, anders bestaat de kans dat het weer een vaste vorm heeft gekregen tegen de tijd je de gesmolten pindakaas wil gebruiken.

1. Pindakaas smelten op het voornhuis

Deze variant lijkt erg op nummer vier van de lijst. Alleen doe je dit keer alleen pindakaas in het pannetje. Als je deze vorm kiest, is het belangrijk dat je het op een laag vuur zet en constant blijft roeren.

Weeg van te voren de hoeveelheid pindakaas af. Zet vervolgens het pannetje op een laag vuur (of andere hitte bron natuurlijk). Laat de pindakaas langzaam smelten. Deze manier van smelten zal het ongeveer vijf minuten duren.

Waarom moet je pindakaas smelten?

Pindakaas is een vrij stevig beleg of ingrediënt. Als je bijvoorbeeld deze pindakaas repen wil maken, dan is het nodig om de pindakaas volledig vloeibaar te maken.

De pindakaas zorgt bij deze reep voor verbinding van de losse en droge ingrediënten. Smelt je de pindakaas niet, dan zul je een minder mooie verdeling krijgen. Bovendien mengen de vloeibare ingrediënten dan onvoldoende.

Niet alleen bij de pindakaas bar is een egale en gelijkmatige verdeling nodig. Als je bijvoorbeeld een pindasaus maakt, wil je ook dat het een egale saus is. De andere ingrediënten die je toevoegt kunnen zich dan ook beter mengen.

Mijn favoriete manier om pindakaas te smelten

Persoonlijk smelt ik de pindakaas het meest op het voornhuis in een pannetje. Ik kan het proces dan goed in de gaten houden, dit lukt beter dan in een magnetron. Bovendien vind ik het wel rustgevend om in een pannetje te roeren.

Met een pannetje vind ik het vervolgens erg gemakkelijk om andere ingrediënten toe te voegen of juist de gesmolten pindakaas uit te schenken in een andere schaal.

Welke manier behoud je de beste smaak?

Wat belangrijk is om de smaak te behouden, is dat je ervoor zorgt dat de pindakaas niet aanbrand. Blijf dus goed roeren als je ervoor kiest om de pindakaas te verwarmen.

Door de pindakaas in de magnetron te verwarmen, vind ik het lastig om de boel goed in de gaten te houden. De verbrande smaak is bij mij tijdens het verwarmen in de magnetron overkomen, ik kan je verzekeren dat dat echt niet lekker is…

Mijn top drie favoriete recepten waar je pindakaas voor moet smelten

Geef een reactie