Vandaag zitten we in het jaar 2019, groot feest want pindakaas bestaat 200 jaar! In 1819 werd pindakaas voor het eerst uitgevonden. Destijds werd pindakaas gemaakt voor mensen met een slecht gebit. Zij konden met hun wiebelende tanden geen vlees meer eten, pindakaas werd als vleesvervanger voorgeschreven. Zo kregen de mensen toch wat proteïne binnen. Elk nadeel heeft dus zo zijn voordeel. Tegenwoordig wordt pindakaas in grote hoeveelheden gegeten over de gehele wereld. Maar hoe maken ze van al die pinda’s pindakaas? Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst weten waar de pinda’s vandaag komen.
Hoe groeit een pinda?
Toen ik als pindakaasbaas nog een baasje was, dacht ik dat de pinda een noot was. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dat ooit dacht. Maar niets is minder waar! Pinda’s groeien niet aan bomen, zoals de noten doen, maar groeien zelfs onder de grond. De pinda is een peulvrucht, de plant groeit dus uit de pinda. Pinda’s zijn een nieuw begin van een pindaplant! Als je een pinda in de aarde zou doen, is de kans groot dat er een pindaplant uit groeit.
De twee helften van de pinda vormen de eerste voedselbron voor de plant. Het puntje van de pinda is het begin van een nieuwe kiemplant. Pinda’s houden van een warme en vochtige omgeving, ze groeien oorspronkelijk in tropische gebieden. De plant zelf groeit en bloeit boven de grond, zodra de bloem is uitgebloeid trekken de pinda’s zich terug onder de grond. Zodra ze onder de grond zijn, groeien de pinda’s weer veder. Bijzonder toch? Ik had het in ieder geval nog niet eerder gehoord.
Pinda’s worden 120-160 dagen na het planten geoogst, meestal in september en oktober. Boeren gebruiken machines om de plant los te maken en los te snijden van de wortel. Hij wordt even flink geschud zodat de aarde eraf valt. De plant gaat nu twee tot drie dagen in de zon om te drogen. Na het drogen halen ze de pinda’s van de wortels af.
Hoe wordt pindakaas gemaakt in een fabriek?
Pindakaas kun je makkelijk zelf maken. Maar hoe wordt pindakaas in een fabriek gemaakt? Het proces van de fabriek komt redelijk overeen met het proces thuis.
De pinda’s worden geroosterd
Om te beginnen heb je dus de pinda’s van de pindaplant nodig. Ze roosteren de pinda’s op 204 graden. Er worden duizenden pinda’s tegelijk geroosterd. Daarom zorgen ze ervoor dat de pinda’s gelijk van grootte zijn. Egaal bruin mogen de pinda’s nu afkoelen. De machine heeft grote speciale ventilatoren die de pinda’s weer op kamertemperatuur brengen. Door de grote ventilatoren kunnen ze de pinda’s snel koelen, hierdoor blijven de meeste oliën in de pinda. Als ze langzaam zouden afkoelen, wordt de pinda gaar. Zodra de pinda’s op kamertemperatuur zijn worden de vliesjes verwijderd en de kern van de pinda wordt verwijderd. De vliesjes worden gebruikt om veevoer te maken. Van de kern mogen vogeltjes genieten. Vervolgens gaan ze door een trechter.
Na het roosteren worden de pinda’s fijn gemaald
De trechter begeleidt de pinda’s naar een machine die ze maalt tot een pasta. Bij pindakaas soorten uit een fabriek worden ook vaak andere ingrediënten toegevoegd om de smaak zoeter te maken. Helaas maken deze producten de pindakaas niet altijd gezonder. Ingrediënten die worden toegevoegd zijn olie, suiker, zout of andere zoetstoffen. De pindakaas is nu bijna klaar om de pot in te gaan. De pindakaas moet nog even goed afkoelen nadat de producten gemengd zijn. Daarna kan de pindakaas in de potten!
Hoe blijft pindakaas goed smeerbaar?
Eén vraag die mij bezig heeft gehouden, hoe blijft de pindakaas smeerbaar? In fabrieken wordt palmolie toegevoegd aan de pindakaas. De palmolie zorgt ervoor dat de olie zich niet scheid van de pindakaas. Als je een pot 100% pindakaas hebt, komt er na een tijdje altijd een laag olie boven op de pindakaas. De palmolie houdt dit proces tegen en zorgt dus voor de vaste en smeuïge substantie van de pindakaas.
Palmolie is een goedkoop product. Maar helaas, goedkoop is duurkoop in dit geval. Regenwouden worden gekapt om hier palmolieplantages aan te leggen, met alle negatieve gevolgen… Oorspronkelijke bewoners worden verjaagd, arbeiders worden onder betaald, dieren en planten van het regenwoud worden bedreigd. Daarnaast zitten er meer verzadigde vetten in palmolie, vergeleken met andere oliën. Kijk daarom ook eens naar producten zonder palmolie of maak zelf pindakaas! Dit doe je gemakkelijk met een blender.
Pindakaas kan ook prima zonder palmolie gemaakt worden. Je moet dan alleen af en toe de olie door de pasta te roeren. De pindakaaswinkel maakt de pindakaas ook op een bio en verantwoordelijke manier. Bovendien hebben ze originele en lekkere smaken, zonder toegevoegde suikers! Ze hebben allerlei lekkere smaken zoals karamel met zeezout.
De pindakaas is klaar voor verkoop!
Zodra de pindakaas in de pot zit, is hij bijna klaar voor de verkoop. In een machine worden de deksels op de pindakaaspotten gedaan. In de deksel zit een dun aluminium laagje, deze wordt doordat hij wordt verwarmd naar beneden getrokken. De pot wordt luchtdicht afgesloten, de houdbaarheidsdatum wordt erop geprint en klaar is kees! Men heeft van de pinda’s pindakaas gemaakt!