Ga naar de inhoud

Is pindakaas slecht voor honden?

De meeste honden houden ontzettend van pindakaas. Mijn oude hond Vlekkie ook. Vlek was een vrolijk beestje, hij had een zwart/ bruine vacht met witte vlekken. Door de jaren heen werd zijn vacht steeds donkerder, maar de punt van zijn staart bleef altijd spierwit!

Nadat Vlek gecastreerd was, werd hij een vrolijke eter. Baksels, yoghurt, broodkorsten… Alles pakte hij van tafel op een onbewaakt moment. Pindakaas was één van zijn favoriete snacks! Ontzettend handig om een pilletje in te verstoppen of af te leiden. Pindakaas vond hij een geweldige traktatie! Vlek was een vrolijke, lieve hond.

Is pindakaas gezond of ongezond voor honden?

Ik kan niet met zekerheid zeggen dat het veilig is om je hond pindakaas te geven. Elk pindakaasmerk voegt weer andere producten toe. Ingrediënten om de pindakaas langer houdbaar te maken of om de hoeveelheid suikers te verlagen in het product. Een veel gebruikt ingrediënt om suikers te vervangen is xylitol. Xylitol is voor mensen niet schadelijk, daarom zit dit vaak in light producten. Maar voor honden is xylitol zeer schadelijk voor de gezondheid.

Xylitol is slecht voor honden, maar wat is xylitol?

Xylitol is een steeds vaker voorkomende suikervervangende zoetstof die in honderden producten zit, waaronder enkele merken pindakaas. Het is een “volledig natuurlijke” suikervervanger die goed is voor mensen, maar het is uiterst giftig voor honden. Het vergiftigt zelfs duizenden honden per jaar! De suikervervanger komt in verschillende groentes en fruit voor.

De xylitol die in producten wordt verwerkt is echter synthetisch. Xylitol wordt veel gebruikt in kauwgom, jam, chocola, snoepjes en ga zo maar door. Maar zit van nature dus ook in bloemkool of brocolli. Xylitol wordt niet alleen gebruik als zoetstof, maar is ook goed voor het gebit van mensen! Het verkleint de kans gaatjes en is goed voor het tandglazuur. Krijg je teveel xylitol binnen? Dan kun je gasserig worden of last krijgen van diaree… Dat is minder prettig…

Waarom is pindakaas met xylitol schadelijk voor honden?

Xylitol is dus een zoetstof, het product wordt steeds populairder vanwege zijn tandheelkundige voordelen voor mensen en zijn geschiktheid als suikervervanger voor mensen met diabetes. Toch worden elk jaar heel veel honden per ongeluk vergiftigd door xylitol.

Het lichaam van een hond kan niet ‘zien’ dat xylitol geen echte suiker is, hierdoor maakt een hond teveel insuline aan. De meeste hondeneigenaren weten dat chocolade giftig is voor honden. Xylitol is giftiger voor honden, dan chocolade. Zo kan een kleine hoeveelheid van 1,37 gram al een snelle daling van de bloedsuikerspiegel bij een hond veroorzaken.

Een hond, van rond de 50 kilo, kan dan gedesoriënteerd raken of kan zich niet meer staande houden. Als een hond van dezelfde grootte rond de 7 gram inslikt, kan het genoeg zijn om een levercellen ernstig te beschadigen. Bij chocolade zou de veel meer zijn, zo’n 150 gram pure chocolade schijnt dezelfde werking te hebben. Dus zorg dat jouw trouwe viervoeter dit niet binnenkrijgt!

Wat moet je doen als jouw hond xylitol binnen krijgt?

Zodra honden xylitol binnenkrijgen wordt zij slap, gedesoriënteerd, trillerig of krijgen een soort epileptische aanvallen. Als je merkt dat jouw hond één van deze symptomen laat zien, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Je kunt nog proberen om de hond iets te voeren waar suiker in zit, zoals honing, om de suikerspiegel weer in balans te brengen. Let wel op dat je jouw hond niet forceert om dit te eten. Het aller belangrijkste is: breng het beestje zo snel mogelijk naar een dierenarts!

Welke pindakaas kan ik aan mijn hond voeren?

Het is nu wel duidelijk dat xylitol erg slecht is voor honden. Heel basic: geef je hond dus pindakaas zonder xylitol. Je kan zelf pindakaas maken of een pure pindakaas kopen. De 100% pindakaas van de AH is bijvoorbeeld xylitol vrij. Maar ook in de gewone pindakaas van Calvé pindakaas zit het er niet in. Het belangrijkste advies dat ik kan geven is: lees het etiket! Daar staat beschreven wat er in het product zit 🙂 Naast pindakaas, zijn er ook snacks voor honden met pindakaas smaak! Lekker, en veilig voor de trouwe viervoeter.

Hoeveel pindakaas mag ik mijn hond geven?

Dat een hond pindakaas lekker vindt, betekent natuurlijk niet dat je hem de hele dag door pindakaas kunt geven. Een klein beetje xylitolvrije pindakaas voor jouw hond kan prima. Maar overdrijf niet met de hoeveelheden. Het risico bestaat dat de hond overgewicht krijgt of een alvleesklierontsteking. Je moet dus voorzichtig zijn met de hoeveelheid pindakaas die je jouw hond geeft.

Dit geldt trouwens voor elke traktatie! De vuistregel is om niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën van jouw hond in traktaties te geven. Zeker als jouw hond niet veel lichaamsbeweging krijgt, zou ik erg oppassen met de snoepjes en traktaties die je jouw hond geeft. Dus ga lekker lange wandelingen maken door het bos of over het strand.

De exacte hoeveelheid pindakaas wisselt van hond tot hond en van pindakaas tot pindakaas (controleer de calorische waarde op het etiket). In het algemeen geldt dat kleine honden niet meer dan ongeveer 1/2 eetlepel pindakaas per dag mogen krijgen en grotere honden niet meer dan ongeveer 1 eetlepel.

Zelf pindakaas maken voor honden

Ben je nu een beetje af geschrikt en wil je jouw hond geen pindakaas meer geven uit de supermarkt geven? Dan kun je natuurlijk ook zelf pindakaas maken met dit recept!Tijdens de warme dagen kun je ook koude pindakaas snoepjes voor jouw hond maken. Gebruik een kopje pindakaas, 1/2 gepureerde banaan en meng dit met een beetje water. Doe het mengsel hierna in ijsblokjesbakjes. Bakjes van siliconen zijn het gemakkelijkste in gebruik. Zet het in de vriezer en laat het hier een paar uur staan om te bevriezen. Honden zijn dol op deze heerlijke, koude snacks! Zeker tijdens warme zomer dagen is dit een fijne manier om te verkoelen.

DierDier

Geef een reactie