Ga naar de inhoud

Karamel pindakaas shortcake | Snickerstaart recept

De shortcake met karamel en chocolade doet het al jaren goed op feestjes en verjaardagen. Ik heb hem regelmatig als traktatie gemaakt voor collega’s. Ze hebben het er nog steeds over! Het is een plat taartje, maar ontzettend machtig. Een klein stukje is meer dan genoeg. Dat maakt deze taart handig voor grote groepen. De karamel shortcake is een zoete sensatie, een echte guilty pleasure van mij. Speciaal voor PindakaasBaas geef ik er nu een pindatwist aan! Heb je weinig tijd? Dan kan je ook de pindarotsen proberen! Geen fan van karamel? Probeer dan de chocolade pindakaas cake.

Overheerlijke karamel pindakaas shortcake
Overheerlijke karamel pindakaas shortcake

De PindakaasBaas shortcake: een knapperige koekbodem met een pindakaas- karamelvulling en chocolade topping.

De taart is niet heel moeilijk om te maken. Wel heb je even de tijd nodig vanwege de verschillende lagen die steeds moeten afkoelen. Maar het geduld wordt zeker beloond, het is echt het wachten waard. De eerste laag van de taart is eigenlijk een groot koekje. De tweede laag is een pindakaasmengsel. Zelf heb ik pindakaas met stukjes gebruikt, persoonlijk vind ik dat lekkerder. Houd je niet van stukjes, dan kun je natuurlijk ook een gladde pindakaas kiezen. Wil je helemaal feestelijk gaan, dan kun je ook kiezen voor de pindakaas met karamel-zeezout smaak. Men kan nooit genoeg karamel eten toch? De volgende laag van de vulling is gemaakt van gecondenseerde melk en suiker. Als je deze elementen verwarmt met een beetje boter, krijg je een heerlijke karamel. Als deze lagen zijn afgekoeld, sluit je de taart af met een laag pure chocolade. Je kunt er nog pindastukjes over strooien ter versiering. Als de chocolade ook weer hard is, is de cake klaar om te eten! Enjoy!

Een stuk karamel pindakaas shortcake bij de koffie
Een stuk karamel pindakaas shortcake bij de koffie

Wat heb je nodig voor de peanut butter caramel shortcake?

Ingrediënten voor de bodem

 • 100 gram roomboter
 • 1 zakje vanille suiker
 • 180 gram meel
 • 16 gram bakpoeder
 • snuf zout
 • 60 gram kristal suiker

Ingrediënten voor de vulling

 • 1 eetlepel kokosolie
 • 8 eetlepels pindakaas
 • 1 blik gecondenseerde melk
 • 5 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 50 gram roomboter

Ingrediënten voor de topping

 • 200 of 250 gram pure chocolade
 • 50 gram ongezouten pinda’s

Wat gebruik je daarnaast?

 • een grote kom
 • een grote zeef
 • een spatel
 • een vork
 • een bakvorm, 24 cm doorsnede
 • een steelpannetje
 • een hitte bestendige kom
 • een vijzel

Benieuwd naar welke benodigdheden ik gebruik? Bekijk dan mijn PindakaasBaas producten 🙂

Zo maak je de karamel pindakaas shortcake!

Deze taart bestaat uit vier lagen. We starten met de onderste laag: de knapperige koeklaag. De lagen moeten steeds goed afkoelen, liefst in de koelkast.

Zeef het meel en bakpoeder in een grote kom. Doe hier de vanillesuiker bij en het zout.

Smelt vervolgens de boter met het suiker in het steelpannetje. Laat de boter even afkoelen zodra die volledig is gesmolten. Warm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Roer de boter en het meel door elkaar tot het een stevige bol wordt.

Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem. Prik vervolgens met een vork gaatjes in de bodem.

Bak de koekbodem 20 minuten op 180 graden. Laat hem voor de volgende stap volledig afkoelen.

Tijd voor de tweede laag met pindakaas! Hiervoor moet je eerste het steelpannetje even schoonmaken.

Doe de kokosolie en pindakaas in de steelpan en laat het smelten tot een glad geheel.

Schenk de pindakaas over de koekbodem en zet deze vervolgens terug in de koelkast om op te stijven. Eet tijdens het wachten gerust een boterham of cracker met pindakaas. Naar een uur of twee is het tijd voor de derde laag van karamel. Je moet wederom de steelpan even schoonmaken, deze heb je nodig voor de karamel.

Doe de gecondenseerde melk samen met de suiker en boter in het steelpannetje en zet dit op een laag vuur.

Blijf roeren en zorg dat de basterdsuiker langzaam kan smelten. Blijf net zolang roeren tot de karamel wat steviger wordt. Dit duurt ongeveer tien minuten.

Zodra de karamel de gewenste dikte heeft, schenk je dit over de pindakaas vulling. Zet de taart vervolgens weer terug in de koelkast. Zodra de karamel is afgekoeld kun je aan de laatste laag starten. De steelpan moet wederom schoongemaakt worden. Zet de steelpan met een laagje water op het vuur. Hier bovenop zet je de hitte bestendige kom.

Doe de chocolade in de kom en laat het volledig smelten.

Maal ondertussen de pinda’s fijn met de vijzel. Hier ga ja op het eind de taart mee versieren.

Schenk de gesmolten chocolade over de afgekoelde karamel. Versier de rand van de taart met stukjes pinda’s en strooi ook wat over het midden van de taart. Zet de shortcake weer terug in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.

En voilà. Je hebt een zoete pindakaas karamel shortcake! Eet smakelijk!

Pindakaas karamel shortcake van pindakaasbaas

Tips voor de perfecte shortcake.

Zoals ik eerder beschreef, heb ik de shortcake al meerdere keren gemaakt. Helaas ging dat niet elke keer 100% goed. De smaak van de karamel shortcake is altijd goed en zoet gebleven, maar het uiterlijk was niet altijd gewenst. Maar van elke fout heb ik wel iets geleerd! En dat wil ik natuurlijk met jullie delen zodat jullie (hopelijk) niet dezelfde missers maken.

De karamel zit vol zwarte stukjes.

Het maken van karamel is geen moeilijke klus. Maar toch heb ik het voor elkaar gekregen om er iets vreemds van te maken. Ik ben een kok die van snelle gerechten houdt. Een van mijn grootste valkuilen is dan ook dat ik te weinig tijd neem voor bijvoorbeeld het smelten van producten. Tijdens het maken van de karamel is het belangrijk dat je het langzaam laat ontstaan. Het vuur hoger zetten heeft dus geen zin. Het risico bestaat dan dat je zwarte stukjes in je karamel krijgt. Eigenlijk zijn dit verbrande stukje suiker… Gelukkig proefde je het niet, maar het zag er minder lekker uit. Blijf de karamel ook goed roeren! Je kunt dit niet alleen op het vuur laten pruttelen.

De karamel komt boven de chocolade uit.

Als je de chocolade over de karamel heen schenkt, kan het gebeuren dat de karamel aan de randen naar boven komt. Bij mij werd het een soort chocolade eiland in een zee van karamel. Klinkt niet verkeerd toch? Maar goed, hierdoor waren de lagen wel minder strak. De karamel was in deze situatie nog te vloeibaar. Dit kan door twee dingen komen. De eerste oorzaak kan liggen aan het feit dat je de karamel te snel van het vuur hebt gehaald. Hij heeft dan te weinig tijd gehad om in te dikken en blijf dus een meer vloeibare substantie houden. Het tweede punt waar het aan kan liggen is de tijd dat de karamel in de koelkast heeft gestaan. Als je de chocolade er te snel of direct overheen schenkt heeft de karamel nog te weinig stevigheid om de chocolade op te vangen.

De chocolade wordt niet vloeibaar.

De chocolade moet je voor dit recept au bain marie laten smelten. Dit doe je door de kom boven het water te houden. Hij mag het water dus niet raken! De stoom die van het kokende water komt zorgt ervoor dat de chocolade langzaam smelt. Als de de kom met chocolade het water raakt, dan wordt de chocolade eerste vloeibaar. Maar voordat ik er iets mee kan doen, verandert het in een soort chocoladepasta. Het smaakt nog steeds heerlijk, maar je kunt de chocolade niet meer schenken.

Een stukje Caramel peanutbutter shortcake
Een stukje Caramel peanutbutter shortcake
Een peanutputter caramel shortcake recept van pindakaasbaas. #peanutputter #caramel #shortcake
De #peanutputter #caramel #shortcake
karamel pindakaas shortcake van de pindakaasbaas - de enige echte. #peanutputter #caramel #shortcake

Geef een reactie