Ga naar de inhoud

Simpele keto-ijskoffie met pindakaas, voor een goed begin van de dag!

Mijn zus heeft laatst voor het eerst keto koffie geprobeerd. In eerste instantie klonk het nogal heftig; koffie met boter en kokosolie… Dat klonk iets té romig. Maar goed, als er zoveel mensen bij zweren, moet je het toch een keer proberen! ‘Niet te romig, eigenlijk best lekker’, zo beschreef mijn zus de koffie.

Zelf doe ik niet aan een koolhydraatarm dieet, maar ik vind het wel leuk om mee te denken en nieuwe recepten met pindakaas uit te proberen. De keto koffie bracht mij tot een nieuwe variatie: een keto ijskoffie met pindakaas-chocolade crème. Klinkt goed toch?

Naast de keto ijskoffie, heb ik ook andere koolhydraatarme recepten met pindakaas samengesteld. Nieuwsgierig? Bekijk de keto recepten met pindakaas hier!

Een kopje koffie voor een goed begin van de dag!

De keto koffie van PindakaasBaas

Tijdens de warme dagen vind ik het heerlijk om ijskoffie te drinken. Zeker sinds wij een luxe machine hebben waar de koffiebonen vers in worden gemalen!

Maar eerst even terug in de tijd… Flink wat jaren geleden was ik met een vriendin in Madrid, zelf dronk ik toen nog geen koffie. Maar zij had ontzettende zin in een ijskoffie! Dus wij naar een koffietent om zo’n ding voor haar te scoren. Ik verbaasde mij, een ijskoffie is simpel weg koffie met ijsklonten! De hete drank koelde ontzettend snel af.

Deze truc heb ik ergens in mijn onderbewustzijn onthouden en kwam terug nu ik zelf koffie drink. En alle mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, kunnen nu dus ook genieten van keto ijskoffie! Je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ een warme variant maken. Het enige wat je dan weg laat, zijn de ijsklontjes.

Dit heb je nodig voor de crème

  • eetlepel pindakaas
  • eetlepel kokosolie of een halve eetlepel MCT olie
  • 20 gram pure chocolade

Dit heb je nodig voor de ijskoffie

  • ijsklonten
  • koffie

De ingrediënten voor de crème doe je in de hete koffie zodat alles kan smelten. Je kunt het ook apart laten smelten tot een glad geheel in een klein steelpannetje. De keto koffie is nu klaar om warm gedronken te worden.

De warme koffie is in een handomdraai tot een lekkere ijskoffie gemaakt. Je doet een bubs ijsklonten in een een glas. Hier doe je vervolgens de verse koffie met de crème bij en het zal in een mum van tijd lekker koud en fris zijn.

Even roeren en klaar is kees! je hebt een heerlijke keto ijskoffie gemaakt!

Kokosolie of MCT olie?

Je kunt als olie kokosolie gebruiken, een nog betere keuze is de MCT olie. De MCT olie bestaat bijna volledig uit vet. Bovendien zitten er 0% koolhydraten in! In kokosolie zitten ook andere zuren en elementen die minder ‘gezond’ zijn dan in de MCT olie.

In kokosolie en MCT olie zitten beide de stof MCT. Maar wat is MCT eigenlijk? Er zijn vier soorten:

  • caproninezuur (C6)
  • caprylzuur (C8)
  • caprinezuur (C10)
  • laurinezuur (C12)

Elk van deze vetzuren heeft zijn eigen voordelen, variërend van energie tot het stimuleren van de stofwisseling en antimicrobiële eigenschappen.

MCT olie wordt snel omgezet in energie, het versterkt de productie van ketonen in het lichaam. De olie heeft een milde smaak, hierdoor is het een goede keuze voor deze keto koffie! Hij is vloeibaar en zorgt voor voldoende energie.

Kokosolie is op kamertemperatuur vast van vorm. Een goede optie om te gebruiken bij bakken en braden. Zelf gebruik ik kokosolie ook bij het maken van snacks en bars. De kokosolie is makkelijk te verkrijgen in de supermarkt.

Onderaan de streep zou ik de MCT olie aanraden bij een keto dieet. Je kunt de MCT olie gemakkelijk online bestellen!

Waarom een koolhydraatarm dieet?

De keto koffie past binnen een koolhydraatarmdieet. Bij een keto-dieet eet je voeding met een hoog vetgehalte. Dit helpt het lichaam in ‘ketose’ te komen. Als het lichaam in ketose is, dan is het lichaam in een stofwisselingsstaat waarbij het lichaam vet verbrand voor energie.

In het keto-dieet zitten dus veel vetten en zo min mogelijk koolhydraten. De eiwitten zijn in het dieet gematigd. Omdat je geen koolhydraten eet, haalt het lichaam de energie niet uit glucose, maar uit het vet.

De lever maakt, bij gebrek aan koolhydraten, ketonen aan. Dit is een natuurlijke back-up brandstof voor het lichaam. Het lichaam verbrandt steeds meer vet en je valt af!

Geef een reactie