Na het succes van mijn eerste artikel ‘lekkere keto recepten met pindakaas‘, werd het hoog nodig tijd voor een vervolg! Als je een bepaald dieet (bijvoorbeeld koolhydraat arm) wil volgen, helpt het als je ook lekker kan eten. Gelukkig kan dat heel goed. In dit overzicht staan verschillende koolhydraatarme recepten met pindakaas als ingrediënt.
In het vorige artikel had ik vooral zoete recepten beschreven, want wie houdt er niet van zoet… In deze lijst richt ik mij meer op het avondeten. Maar ik kon het toch niet laten om er een toetje bij te zetten. Dit toetje is een variant van een simpele cheesecake/ monchou taart. Hij is super lekker en in een handomdraai gemaakt!
De verschillende avondmaaltijden komen uit verschillende keukens. Hopelijk zit er iets lekkers tussen voor jou!
Makkelijke Keto recepten met pindakaas
- Oosterse koolloempia’s met tofu en pindadressing
- Gegrilde kip met saté en noodles van courgette
- Vegetarische curry met bloemkoolrijst
- Romige pompoensoep
- Simpele cheesecake met pindakaas swirl
Oosterse koolloempia’s met tofu en pindadressing
Deze loempia maak je zonder loempia- of rijstvellen. Deze zitten namelijk vol koolhydraten. Heb je een etentje waarbij sommige personen geen keto-dieet volgen, dan kun je voor hen de vellen natuurlijk wel serveren!
De ingrediënten snijd je allemaal in dunne reepjes. Alleen de ijsbergsla laat je in hele vellen, hierin rol je de overige elementen. Zelf maak ik de loempia’s met rijstvellen, deze leg je even in warm water. Vervolgens stel je ter plekke de loempia samen. De rijstvellen vervang ik hier dus met ijsbergsla. Hierin rol je de verse ingrediënten, de tofu en de pindadressing. Heerlijk!
Wat heb je nodig voor de loempia’s met pindadressing?
Voor de loempia’s:
- IJsbergsla in gehele vellen
- Chinese kool in dunne reepjes
- Avocado in dunne reepjes
- tofu, met kruiden naar eigen smaak
- wortel in dunne reepjes
- taugé
Voor de pindadressing:
- Een eetlepel 100% pindakaas
- Een snuf gemalen gember, knoflookpoeder, zout en peper
- een theelepel ketjap of sojasaus
Gegrilde kip met saté en noodles van courgette
De leukste verjaardagscadeaus zijn spullen voor in de keuken. Zo kreeg ik een aantal jaar geleden een mooie grillpan van mijn vriend. Perfect om vlees, groente en vis in te grillen. Voor dit gerecht gebruik ik de grillpan om de kip in te grillen. Hierdoor blijft het vlees lekker sappig en smaakvoller. Een grillpan laat je rustig opwarmen. Zodra de pan goed heet is kan je het eten bereiden.
De courgette noodles maak je gemakkelijk met een spirelli. Er bestaan verschillende varianten. Zelf heb ik een soort grote puntenslijper waarmee je groente kunt slijpen in dunne slierten. Super handig, een echte must-have als je koolhydraat-arm wil eten. De courgette noodles maakt je door de courgette door de spirelli te draaien. Je kunt blijven draaien, de noodles kunnen flink lang worden. Snijd daarom de slierten in de gewenste lengte, dat maakt het een stuk praktischer om te eten.
Terwijl je de noodles verwarmt in een koekenpan, kan je de satésaus maken. De saté is simpel te maken met een aantal eetlepels pindakaas en amandelmelk. Je kunt de saus pittiger maken met wat sambal. Roer de saus totdat het de juiste dikte heeft gekregen. Je kunt het gerecht nog wat opleuken met wat sesamzaadjes.
Wat heb je nodig voor de kip met saté en courgette noodles?
- Kipfilet per persoon
- Courgette, een courgette is genoeg voor twee tot drie personen
- Een aantal eetlepels pindakaas
- Een theelepel sambal
- Sesamzaadjes
- Een scheut amandelmelk
Vegetarische pompoen curry met bloemkool rijst
Deze vegetarische stoofpot maak ik met pompoen, een heerlijke en kleurrijke groente. Zelf kan ik ook echt ontzettend genieten van pompoensoep (die kan je hieronder eens bekijken).
De pompoen curry maak je zelf makkelijk op smaak met een aantal kruiden. Zelf dacht ik altijd dat het ontzettend lastig was om een curry te maken zonder kruiden mix of pakje. Maar zodra je eenmaal weet welke kruiden je kan gebruiken, kan je makkelijk je eigen curry maken!
De bloemkool rijst kan je kant en klaar komen in verschillende supermarkten. Maar je kan het ook gemakkelijk zelf maken met een keukenmachine of staafmixer. Een bloemkool snijd je in kleinere stukken, de stam kan je weg laten. Door de bloemkool fijn te malen krijg je vanzelf bloemkool rijst. De rijst bak je wat op in een koekenpan of hapjespan.
Snijd de pompoen in kleine blokjes van 2 centimeter. Deze bak je samen met de paprika in een hapjespan, ongeveer 20 minuten. De knoflook en kruiden doe je er vanaf het begin bij. De room, limoensap en pindakaas doe je er tegen het einde bij.
Wat heb je nodig voor de Vegetarische pompoen curry?
- Een knoflook teentje
- Een theelepel gemberpoeder
- Een snufje komijn, koriander, kurkuma en kardemon
- Naar eigen smaak: cayennepeper of sambal
- Drie eetlepels pindakaas
- 100 ml amandelmelk of room
- Rode paprika
- Wat limoensap
- En niet te vergeten: een pompoen naar keuze!
Romige pompoensoep
Mijn favoriete soep: pompoensoep! De soep maak ik het liefst met de felle oranje pompoen of een flespompoen. Beide hebben een heerlijke smaak. Op de soep kan je eindeloos variëren, ook heel lekker om geitenkaas erbij te eten.
Om de soep te maken, snijd je om te beginnen de pompoen eerst in kleine blokjes van 2 centimeter. Je bakt de knoflook, pompoen en kruiden even op. Daarna doe je het water en bouillonblokje erbij.
Na een half uur koken test je even of de pompoen goed zacht is geworden. Zodra dit het geval is, kan je alles fijn malen met een staafmixer of hitte bestendige blender. De soep maak je af met een schepje crème fraîche in de kom. Hierdoor wordt de soep nog romiger.
Wat ideaal is aan het maken van een soep, is dat je van alles kan doen terwijl het eten lekker staat de pruttelen. Een boek lezen, een lekker bijgerecht maken of een artikel schrijven voor een foodblog 😉

Wat heb je nodig voor de romige pompoensoep?
- Een pompoen naar keuze
- Een teentje knoflook
- Theelepel gemberpoeder, koriander en komijn.
- Een bouillonblokje groente of kip
- 1,5 liter water
- Crème fraîche
Simpele cheesecake met pindakaas swirl
Cheesecake is heerlijk om te eten, maar nog best een uitdaging om goed te maken. Gelukkig kun je het ook op een snelle en makkelijke manier maken! De cheesecake maak je gelijk in het glas waaruit je het gaat eten. Voor een feestelijke look is het leuk om mooie glazen te gebruiken, smalle hoge glazen of champagne glazen bijvoorbeeld.
Bij een cheesecake hoort voor mij echt een goede bodem. Normaal maak ik er één van Bastogne koeken. Als je deze zonder koolhydraten wil maken, moet je dus andere koeken gebruiken. Maak vooraf bijvoorbeeld koolhydraatarme koekjes die je kunt gebruiken voor de onderste laag. Geen zin om te bakken? Dan laat je de onderste laag weg.
Je zou ook een snelle crumble kunnen maken van amandelmeel, stevia en roomboter en een snuf zout. Meng dit tot grove kruimels en bak dit 15 minuten op 180 graden. Houdt het goed in de gaten, zodra het een beetje bruin begint te worden is de crumble klaar! De crumble is lekker als bodem, maar ook om over het toetje te strooien.
Voor de cheesecake base gebruik je zoetstof (ik heb een flinke bak Stevia staan), opgeklopte slagroom en roomkaas. Spatel de roomkaas en slagroom rustig door elkaar, doe dit vervolgens in de glazen. Als laatst laat je een theelepel 100% pindakaas eroverheen druppelen.
Kun je geen genoeg krijgen van pindakaas? Dan kun je natuurlijk halverwege ook een laagje pindakaas toevoegen. Qua verhoudingen kun je zelf de verhoudingen kiezen naar smaak.
Wat heb je nodig voor de cheesecake met pindakaas?
- Een bakje roomkaas, losgeklopt
- 100 gram slagroom, geklopt met 3 eetlepels stevia
- Per glas: één tot twee theelepels 100% pindakaas
Wat heb je nodig voor de ‘bodem’ van de cheesecake?
- Per glas: 2 zelf gebakken keto-koekjes
Wat heb je nodig voor een crumble?
- 50 gram roomboter
- 100 gram amandelmeel
- Stevia naar smaak
- Een snuf zout.