Inspiratie nodig voor gezonde recepten? Voor het bereiden van een diner gebruik ik regelmatig pindakaas of pinda’s. In veel oosterse gerechten worden pinda’s gebruikt. Dit is een van de redenen waarom ik fan ben van pinda’s en pindakaas! In dit artikel beschrijf ik verschillende recepten voor een avondmaaltijd, sauzen en bijgerechten. In het overzicht staan veganistische recepten met pindakaas. Voor de vleeseters zijn er natuurlijk ook lekkere recepten beschreven.
Inspiratie voor avondeten met pindakaas.
In deze lijst behandel ik lactose vrije en gezonde recepten voor de avondmaaltijd. Persoonlijk kook ik het liefst zonder pakjes of pakjes, maar juist wel met verse producten. Ik weet dan precies welke kruiden, suikers en ingrediënten in een gerecht zitten. Wel zo prettig toch? Door de jaren heen ben ik steeds bewuster gaan eten. Ook bij het maken van gerechten werk ik het liefst zonder pakjes.
Benieuwd naar sinner recepten? Bekijk hier mijn lekkere snoep recepten! Je kunt ook meer inspiratie vinden in Het Pindakaasboek, dit boek zit vol lekkere recepten met pindakaas.
De vijf lekkerste recepten voor avondeten met pindakaas
Benieuwd naar welke vijf recepten ik heb geselecteerd? Hier onder staan ze alvast op een rij! De recepten zijn allemaal gezond, dus dat betekent genieten zonder schuldgevoel. Eet smakelijk!
- Veganistische stoofpot met kidneybonen
- Oosterse maaltijdsalade met pindakaas vinaigrette
- Gado gado met lactose vrije pindasaus
- Kip met pittige satésaus
- Simpele pindasoep
Veganistische stoofpot met kidneybonen.
Dit recept kreeg ik van een oud-collega, een veganistische variant van een Zuid-Afrikaanse stoofpot. Een groot voordeel, het hoeft minder lang te ‘stoven’ dan een vleesgerecht! Naast kidneybonen en pindakaas, gebruik ik zoete aardappel en tomaat in dit gerecht.

Dit heb je nodig voor de vegan stoofpot:
- 4 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 theelepel rietsuiker
- 1 theelepel chili of sambal
- 1 theelepel gemberpoeder
- 300 gram (zoete) aardappel
- 400 gram tomaat
- 2,5 deciliter groente boullion
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel pindakaas
- 400 kidneybonen
- 2 eetlepels koriander (of peterselie)
- Eventueel 200 gram zilvervliesrijst
- 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
Gebruik voor dit recept een grote hapjespan of een stoofpan. Snijd alle ingrediënten in blokjes van 1 centimeter. Doe als eerst de knoflook en paprika in de pan in een laagje olie. Laat dit 10 minuten op een middelhoog vuur bakken en roer af en toe in de pan. Doe vervolgens de chili, gember en kaneel toe. Roer dit even om. Voeg nu de bouillon, tomaten, tomatenpuree, suiker, zoete aardappel en pindakaas toe. Laat dit 25 minuten ‘sudderen’ op een middelhoog vuur en roer af en toe door. Voeg tot slot de kidneybonen toe en laat het geheel nog 10 minuten op het laag vuurtje staan. Voeg voor het serveren de koriander toe en eventueel wat zout en peper. En voilà, de veganistische stoofpot is klaar! Eet smakelijk!
Oosterse maaltijdsalade met pindakaas vinaigrette.
Dat ik van lekker eten houd, mocht duidelijk zijn. Ook van oosterse gerechten kan ik enorm genieten. Soja bonen vormen een lekkere basis. De oosters geïnspireerde salades maak je helemaal af met een eigen pindakaas dressing. Persoonlijk vind ik het ook erg lekker om gegrilde pinda’s door de salade te doen. Genoeg inspiratie!
Dit heb je nodig voor een oosterse maaltijdsalade met pindakaas dressing:
- romana sla
- kleine broccoli
- soja bonen (edamame)
- taugé of alfalfa
- halve komkommer
- ongezouten pinda’s
- winter wortel
- 1/2 eetlepel pindakaas
- 3 eetlepels olijf olie
- 1 eetlepel wijnazijn
Bij dit gerecht varieer ik met de hoeveelheden. Met de warmere dagen is dit een lekkere salade om mee te nemen bij een picknick. De pinda’s kun je ook vooraf roosteren in een pan. De geuren en smaak van de pinda’s komen dan lekker naar boven. Snij alle ingrediënten in stukken en gooi het in een grote kom. Voor de dressing vind ik deze verhouding het lekkerste, heb je een grote hoeveelheid sla? Maak dan een grotere hoeveelheid vinaigrette. Doe een gedeelte van de dressing door de salade en zet de rest op tafel. En voila! De oosterse maaltijdsalade is klaar! Eet smakelijk!

Gado gado met eigen gemaakte pindasaus.
Lactose vrij en vegetarisch.
Als klein meisje keek ik al vaak toe hoe mijn vader zelf pindasaus maakte. Ik vond het destijds erg vreemd, hoe kan je van pindakaas nou pindasaus maken?! Tja, kinderlogica… Ondertussen sta ik zelf in de keuken en maak ik ook mijn eigen pindasaus van pindakaas.
Dit heb je nodig voor de gado gado:
- winter peen
- spits- of witte kool
- hard gekookte eieren
- zilvervlies rijst
- tempeh
- ketjap
- brocollie of sperziebonen
De gado gado maakt mijn vader vaak als we met het hele gezin komen eten. De groentes zijn namelijk ook heerlijk als ze vooraf bereid zijn. De winter peen en kool raspt hij tot fijne slierten. Zelf vind ik het ook leuk om van de wortel slierten te maken met de spirelli. De drie eieren doe je bij de groente op een schaal voor een feestelijke look. Kook de brocollie of sperziebonen, laat ze wel een goede bite behouden. Snijd de tempeh in kleine reepjes en bak ze zoals beschreven staat op de verpakking. Blus deze af met een scheut ketjap. Serveer de gado gado met zilvervlies rijst en de pindasaus. En voila, je hebt een heerlijke gado gado op tafel. Eet smakelijk!
Dit heb je nodig voor vegan en lactose vrije pindasaus:
- pindakaas
- amandelmelk (of water)
- sambal – naar smaak
Met slechts drie ingrediënten heb je al je eigen satésaus gemaakt! En je kun hem ook nog eens naar eigen smaak op spicen. Je kunt wederom zelf spelen met de hoeveelheden. Zelf begin ik meestal met drie eetlepels pindakaas en een scheut amandelmelk. Dit zet je op een laag vuurtje om op te warmen. Als je de saus wat dunner wil, dan doe je er meer vloeistof bij. Persoonlijk vind ik het lekker om er een beetje sambal door te doen op het eind. Laat de pindasaus, al roerend, even door pruttelen. En voila! Je hebt heerlijke gado gado met lactose vrije pindasaus gemaakt! Eet smakelijk!
Kip met pittige satésaus.
Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Kip in kleine stukjes gemarineerd in een kruidige marinade. Je kunt natuurlijk ook de satésaus van de gado gado gebruiken. Deze saus is wel veel veelzijdiger qua smaak.
Dit heb je nodig voor de kip en marinade:
- 1/2 chilipeper
- 1/2 theelepel gemalen kardemom
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel geraspte gember
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 3 eetlepels olie
- 300 gram kipstukjes
Dit heb je nodig voor een pittige pindasaus:
- Een rode peper of theelepel chilipeper
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 1/2 eetlepel gemalen koriander
- snuf zout
- sap van een halve limoen
- 3 eetlepels pindakaas
- scheut soyasaus
- 200 ml Kokosmelk
- Eetlepel suiker of honing

Laat de kip met de marinade 20 minuten intrekken. Bak of grill de kip gaar. Maak vervolgens de satésaus klaar. Serveer de kip met zilvervliesrijst en wat komkommer en tomaat. Zelf vind ik het ook erg lekker op pinda’s en geraspte kokos te gebruiken als garnering. En voila! De kip met pittige pindasaus is klaar om van te genieten. Eet smakelijk!
Simpele pindasoep.
Normaal gesproken eet ik een soep het liefst als voorafje of op warme zomerdagen met een stuk stokbrood. Door de aardappelen is deze pindasoep zeer geschikt als hoofdgerecht.
Dit heb je nodig voor de makkelijke pindasoep
- rode paprika
- ui
- 2 of 3 vastkokende aardappelen
- 2 of 3 knoflook tenen
- 1,5 liter kokend water
- groentebouillon
- ketjap
- sambal naar smaak
- theelepel gemalen gember
- 2 laurierblaadjes
- 6 flinke eetlepels Pindakaas
- scheut olie
Snijd als eerst de groente en aardappel in blokjes van 1 centimeter. Doe de olie in een grote pan en bak de groente een paar minuutjes samen met de tenen knoflook. Doe vervolgens de andere ingrediënten in de soeppan en laat het geheel minimaal 45 minuten doorkoken. Roer af en toe door de pan om te genieten van de heerlijk geuren ;). Serveer de soep met wat komkommer of taugé. Het is ook lekker (iets minder simpel) om er wat pitjes van de granaatappel over te strooien. En voila! Je hebt een heerlijke pindasoep op tafel. Eet smakelijk!
