Ga naar de inhoud

Lekkerste recept voor pindakaas cups. Maak je eigen bonbon!

Een paar jaar geleden volgde mijn vriendinnen en ik een workshop waarbij we zelf bonbons mochten maken. Een hele dag in de weer met verschillende soorten chocolade en vullingen. Aan het eind kregen we allemaal onze eigen gemaakte bonbons mee naar huis.

Een ontzettende gezellig middag en ontzettend lekkere bonbon. Helaas zat er alleen geen pindakaas vulling bij… Dus daarom ben ik zelf maar aan de slag gegaan! Met slechts drie ingrediënten maak je jouw eigen pindakaas cup, een lekkere bonbon met pure chocolade en pindakaas vulling.

De pindakaas bonbons van PindakaasBaas
De pindakaas bonbons van PindakaasBaas

Zelfgemaakte peanut butter cup

In het buitenland zijn de peanut butter cups veel bekender dan in Nederland. Reese’s is het bekendste merk dat de pindakaas cup maakt, ze hebben overigens nog meer goddelijke snacks die ik graag wil uitproberen. Je kunt Reese’s peanut butter cups ook online kopen. Dus ben je nieuwsgierig, maar geen zin om te kokkerellen? Dan kun je daar terecht.

Maar door de inspiratie van de bonbonworkshop wil ik de peanut butter cups wel zelf maken! Sterker nog, de chocolade cups staan as we speak weer in de vriezer hard te worden. Ik heb van de week namelijk een cocktailavondje waarbij ik de Pindakaas cup Martini ga maken!

Hoe maak je de pindakaas bonbons?

Voor deze pindakaas cups heb je maar drie ingrediënten nodig. Je bouwt de peanut butter cups op in drie lagen, na elke laag moet je even wachten. De stappen zijn vrij simpel, dus ook als je als beginnende chef indruk wil maken zijn deze cups makkelijk te maken! Je hoeft niet te bakken, het enige wat je nodig hebt is een vriezer!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten

  • 200 gram chocolade
  • twee eetlepels pindakaas
  • één eetlepel kokosolie of roomboter
  • Eventueel een eetlepel poedersuiker
  • wat water

Overige spullen

  • twee (kleine) pannen
  • een vuurvaste schaal
  • eetlepels
  • kleine cupcake vormpjes
  • vriezer

Je kun de overige spullen bekijken op PindakaasBaas producten.

Zo maak je de peanut butter cups

Doe als eerst een laagje water in de steelpan en verwarm dit totdat het kookt.

Zet de vuurvaste kom boven op de steelpan, zorg dat de kom het water niet raakt.

Laag één van chocolade

Breek de helft van de chocolade in stukjes en doe dit in de kom.

Roer de chocolade tot het gesmolten is.

Zet de cupcakevormpjes naast elkaar neer, zodat je de chocolade hier makkelijk in kan scheppen.

Verdeel de chocolade over de vormpjes.

Doe de cupcakevormpjes met de chocolade in de vriezer om hard te worden. Laat het tussen de 10 en 15 minuten staan.

Laag twee van pindakaas

De tweede laag van de pindakaas cups - PindakaasBaas
De tweede laag zit in de pindakaas cup.

Met kokosolie

Meng ondertussen de pindakaas en de kokosolie in een pan totdat alle kokosolie is gesmolten. Roer de poedersuiker door het mengsel.

Met roomboter

Roer de roomboter glad. Voeg vervolgens de pindakaas en eventueel de poedersuiker toe. Meng de ingrediënten door elkaar tot een glad en smeuïg geheel.

Doe het pindakaasmengsel op de eerste laag van chocolade. Zorg dat de laag glad verdeeld is. Zet de peanut butter cups weer terug in de vriezer en wacht ongeveer 10 minuten.

Laag drie van chocolade

Breek de andere helft van de chocolade in stukjes en doe dit in de kom.

Roer de chocolade tot het gesmolten is.

Verdeel de chocolade over de vormpjes.

Doe de cupcakevormpjes met de chocolade in de vriezer om hard te worden. Laat het tussen de 10 en 15 minuten staan.

Zodra de laatste chocolade laag hard is geworden zijn de pindakaas cups klaar! Enjoy!

Een hap van de peanut butter cup - pindakaasbaas
Hier was ik iets te ongeduldig met proeven.. De bovenste laag was nog niet helemaal hard geworden. Maar hij was wel erg lekker! Jammm!

Wat is de beste verhouding in de pindakaas cup?

Een voordeel van zelf pindakaas cups maken is dat je zelf de verhouding tussen de lagen chocola en pindakaas kunt bepalen. Als je de peanut butter cups van Reese’s eet, dan zul je merken dat de laag pindakaas dikker is dan de chocolade laag.

Als je zelf de cups maakt, verken dan zelf wat voor jou de lekkerste verhouding is. Persoonlijk vind ik het lekker om de lagen even dik te maken, dus dat elke laag 1/3 van de peanut butter cup heeft. In verhouding is er dan meer chocolade dan pindakaas. Om de pindakaas goed tot zijn recht te laten komen raad ik af om de laag pindakaas dunner te maken dan de lagen chocolade.

Omdat je twee lagen chocolade maakt, is de verhouding met de pindakaas dan erg uit balans. Bij mij zijn de verschillende lagen nooit heel erg nauwkeurig, soms zit de cup al bijna vol met twee lagen. Gelukkig blijven de cups lekker!

Welke pindakaas kun je het beste gebruiken voor de peanut butter cup?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en merken pindakaas. Elk heeft weer een andere smaak. Thuis heb ik verschillende potten pindakaas staan. De een vind ik lekker op brood, de ander gebruik ik weer in de oat meal.

Daarnaast heb ik ook potten die ik speciaal gebruik om te verwerken in gebak of bonbons. In de meeste recepten wordt de creamy pindakaas aangeraden. Je krijgt dan mooie gladde lagen in de peanut butter cups. Als ik de cups zonder suiker maak, dan gebruik ik graag een crunchy pindakaas zodat je de pindastukjes nog duidelijk proeft in de cup.

Zodra ik meer in een zoete bui ben en de poedersuiker wil toevoegen, dan kies ik voor een romige pindakaas. Je kunt natuurlijk ook zelf je eigen pindakaas maken! Dan kun je de pindakaas precies maken zoals jij wil.

Hoe kun je de pindakaas cup het beste bewaren?

Het is belangrijk dat de pindakaas cups op een koele, donkere plek wordt bewaard. De chocolade en pindakaas kunnen beide smelten bij warmte. Als je stevige bonbons wil met een lekkere bite. Dan kun je de peanut butter cups het beste bewaren in de koelkast.

Als je de cups in de vriezer bewaart, dan zijn de lagen te hard om te eten. Bewaar de cups in een afgesloten bakje, dan voor kom je dat er andere geuren of smaken gaan kleven aan je heerlijke pindakaas bonbons.

De peanut butter cups kun je ook in een koekblik bewaren. Dan zullen ze wat zachter blijven. Je hebt dan meer een romige bonbon. Het is dan wel belangrijk dat je het koekblik op een koele plek bewaard, anders blijft er niets over van de cupvorm.

Welke chocolade kun je het beste gebruiken voor de pindakaas cups?

Om deze vraag te beantwoorden moet je zelf eerst ook even nadenken over deze vraag: welke chocolade vind jij het lekkerst? En welke chocolade vind jij het lekkerste in combinatie met pindakaas? Puur, melk of wit? Kies dan één van die twee om te gebruiken in dit recept.

Zelf kies ik meestal voor een pure chocolade. De smaak vind ik intenser en het lekkerste bij pindakaas. Daarnaast heb ik altijd iets minder schuldgevoel als ik bij een recept pure chocolade gebruik in plaats van melk of wit (om eerlijk te zijn is dit de échte reden;) ). Reese’s maakt de pindakaas cups met alle drie de soorten chocolade, dus het zal sowieso lekker zijn!

De makkelijke pindakaas cups van PindakaasBaas
De pindakaas cups zijn klaar om van te genieten!
De pindakaas cup heb je zo gemaakt met dit recept

Geef een reactie