Ga naar de inhoud

De leukste Calvé pindakaas reclames aller tijden

Calvé pindakaas gaat al flink wat jaren mee. Dat betekent ook veel verschillende, leuke reclames op de televisie! Calvé is al die tijd ook een groot supporter van sport. Zo zijn er verschillende pindakaas reclames waar je een klein kindje ziet oefenen voor voetbal of schaatsen. In de pauze eet het kind een lekkere boterham met Calvé pindakaas. Later worden deze kids bekende sporters.

Calvé bestaat al sinds 1883, maar destijds had het bedrijf nog een andere naam. Calvé maakte daarnaast ook nog geen pindakaas, maar olie van aardnoten. Het bedrijf heette dan ook de Nederlandse Oliefabriek, de NOF. Pas in 1898 fuseerde NOF met een Frans bedrijf en werd NOF Calvé-Delft. Later werd dit natuurlijk Calvé. Pas in 1948 ging Calvé, naast slaolie en mayonaise, nu ook pindakaas produceren. Dit was vlak na de Tweede Wereldoorlog, rijk en voedsel vol mineralen waren erg welkom!

De beste reclames van Calvé pindakaas

Calvé heeft door de jaren heen een goede formule ontwikkeld voor hun reclames. Er staat meestal een kind centraal, hij of zij eet een boterham met pindakaas om groot en sterk te worden. Mensen zeggen vaak ‘wie is er niet mee groot geworden?’, een bekende uitspraak van Calvé. Sommige van deze reclames komen echt uit de oude doos, ze gaan zelfs langer mee dan ikzelf!

In 2015 was een speciale editie van de Gouden Loeki, een publieksprijs voor de reclames. Normaal gesproken worden de reclames van afgelopen periode genomineerd, maar nu werden de beste reclames aller tijden gekozen! Calvé pindakaas stond maar liefst vijf keer in de top 50. Nou zijn er afgelopen vijf jaar natuurlijk ook nog Calvé reclames gemaakt. Waarvan één in 2018 weer genomineerd was voor een Gouden Loeki.

Benieuwd welke reclames Nederland het leukste vond door de jaren heen? Hier een snel overzicht van oud naar nieuw:

  • Petje Pitamientje, 1985
  • Evert van Benthem, 1987
  • Goal!, 1998
  • Voetballertje, 2002
  • Pietertje, 2010
  • Lieke, 2018

Petje Pitamientje, 1985

De eerste kinderheld die vele harten stal! Een kleine knul die Calvé pindakaas van zijn moeder moest eten omdat het gezond was, maar het eigenlijk zelf gewoon wilde eten omdat hij de pindakaas lekker vindt. Een aandoenlijke reclame door de versprekingen van een 3 jarig jongetje.

Evert van Benthem, 1987

Ja, ja. Dat waren nog eens winters! De Elfstedentocht kan al jaren niet meer geschaatst worden, maar in de jaren 80 was dit nog heel normaal. De jonge Evert oefent hier met schaatsen en neemt even pauze met een dubbele boterham met Calvé pindakaas. Nog een ander grappig feitje, de reclame komt uit hetzelfde jaar als ik!

Goal!, 1998

Een jongetje vol fantasie en dromen, wat wil jij later worden als je groot bent? Nadat deze jongen een doelpunt scoort, zie je hem al zijn iconen nadoen op het veld. En natuurlijk neemt hij achteraf een lekkere boterham met Calvé pindakaas.

Voetballertje, 2002

Dit keer een reclame met humor. Deze jongen haalt een goeie grap uit bij Dick Advocaat, voetbalcoach van het Nederlands Elftal. Het zal wel de eerste keer zijn dat Dick een bal op zijn balkon heeft.

Pietertje, 2010

In deze reclame herken ik mijzelf een beetje, ik kan net zo goed voetballen. Deze reclame laat mooi zien dat iedereen wel een talent heeft!

Lieke, 2018

Een pittige, jonge Lieke blijft door voetballen in de regen. Ze is immers geen jongen maar een meisje! Na de training is het tijd voor een boterham met pindakaas.

Geef een reactie