Ga naar de inhoud

Makkelijk en snel zelf pindakaas maken – recept

Er bestaan veel verschillende recepten voor homemade pindakaas. Maar ik durf te wedden dat geen enkele zo makkelijk en snel is als dit recept! Met slechts twee ingrediënten en een blender heb je binnen een paar minuten je eigen pindakaas gemaakt. Ik was benieuwd naar de smaak van een pure pindakaas, hij smaakt ook echt anders dan de 100% pinda’s pindakaas soorten. Ik was echter verrast dat het zo zo makkelijk ging! Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om dit recept te maken, het kan bijna niet mislukken.

Een simpel recept om zelf pindakaas te maken

Voor een klein potje van jouw eigen pindakaas heb je deze ingrediënten nodig:

 • 100 gr pinda’s
 • 1 theelepel kokosolie of een andere olie
 • Eventueel een snuf zout naar smaak

Lees hieronder meer over de soorten pinda’s en tips om de lekkerste pindakaas zelf te maken!

Aan de slag: zo maak je zelf pindakaas

Benodigde tijd: 30 minuten

Oventijd: 10 tot 15 minuten op 180 graden

 1. Rooster de pinda’s

  Verwarm de oven op 180 graden. Doe de pinda’s op een bakplaat, zorg dat de pinda’s niet op elkaar liggen. Gril de pinda’s 10 tot 15 minuten naar smaak.

 2. Afkoelen van de pinda’s

  Zorg dat de pinda’s volledig afkoelen. Dit kan bijvoorbeeld op een bord.

 3. Maal de pinda’s tot pindakaas

  Doe de pinda’s, olie en eventueel wat zout in de blender en laat het geheel draaien. Laat het geheel malen totdat er een romig mengsel ontstaat. Tussen mijn PindakaasBaas Producten kun je zien welke blender ik gebruik.

En voilà! Een simpele, snelle en lekkere pindakaas is klaar om te gebruiken! Heerlijk op een havermout pannenkoek, overnight oats of in combinatie met ander broodbeleg!

Zo maak je zelf pindakaas voor dieren

Wil je graag een gezonde pindakaas maken voor jouw huisdier of vogels? Dan is het heel erg belangrijk dat dat je de pinda’s niet roostert. Ook is het belangrijk dat je geen zout toevoegt aan de pindakaas. De pindakaas moet zo puur mogelijk zijn. Voor vogels bestaat er ook speciale pindakaas.

Tips voor het maken van de pindakaas

Welke pinda kies jij voor jouw pindakaas?

Pindakaas kun je met elke pinda maken, maar het heeft wel invloed op de smaak. De snelste en en makkelijkste keuze is een zak gepelde pinda’s. Dan is het een kwestie afwegen en in de blender gooien. Wil je een neutrale pinda smaak? Kies dan voor een zak ongezouten pinda’s.

Vind je een beetje zout lekker of wil je low budget pindakaas maken? Dan kun je kiezen voor de gezouten pinda. Deze zijn meestal goedkoper dan de onbewerkte varianten. Zelf heb ik gekozen voor pinda’s in de schil. Het is dan alleen geen snel en makkelijk recept meer. Het schillen van de pinda’s is een meditatief, maar tijdrovend taakje. Als je kleine hoeveelheden pindakaas wil maken is het prima te doen. Wil je meerdere potten maken? Dan raad ik je aan om te kiezen voor gepelde pinda’s.

Help! Ik zie alleen maar klonten! Hoe krijg ik mijn pindakaas smeuïg?

Als je de pinda’s niet goed roostert komen de oliën in die in de pinda zitten er minder makkelijk uit. Roosteren is dus een van de manieren om de pindakaas smeuïg te maken. Tja, het is een ‘snel’ recept, dus de oplossing moet ook snel zijn. Het is belangrijk om te weten dat je tijdens het malen van pinda’s verschillende stadia voorbij ziet komen. Om een smeuïge substantie van de pinda’s te maken, moet je toch echt even geduld hebben.

In eerste instantie worden het grove stukken pinda. De grove stukken pinda worden steeds fijner gemalen tot gruis. Vervolgens begint het geheel te klonteren (het kan dan ook aan de randen blijven plakken. Haal dan een spatel of lepel langs de rand van de blender of keukenmachine). Tot slot zal het een soort puree worden.

Tijdens het malen voeg je de kokosolie toe, blijft het te veel een puree? Of vind je het te dik? Voeg dan wat extra olie toe. De olie zorgt ervoor dat de puree lekker smeuïg wordt. Hoe langer je het geheel maalt, hoe fijner het wordt.

Let wel op dat je niet teveel kokosolie in een keer erbij doet. Je kunt beter steeds kleine hoeveelheden toevoegen. Als het er eenmaal door de pindakaas zit, kun je het er immers niet meer uit halen. Hopelijk is jouw vraag beantwoord en kun je genieten van een heerlijke pindakaas!

Ik heb geen kokosolie in huis. Kan ik ook een andere olie gebruiken?

Om zelf pindakaas te maken kun je zeker ook andere oliën gebruiken. Zelf gebruik ik graag kokosolie omdat deze erg neutraal is qua smaak. De pinda’s komen dan goed tot hun recht. Bovendien heb ik wel standaard kokosolie in huis. Ik raad het gebruik van olijf- en zonnebloemolie af. Deze hebben beiden een specifieke smaak, dat naar mijn idee geen positieve invloed zal hebben op de smaak.

Naast kokosolie, kun je wel heel goed arachideolie gebruiken. Deze olie is gemaakt van pinda’s, dus is perfect voor het maken van pindakaas. Zelf heb ik deze vorm van olie (bijna) nooit in huis, vandaar dat ik in dit recept heb gekozen voor de kokosolie.

Mijn pindakaas is bleek. Hoe krijgt pindakaas een donkerbruine kleur?

Wil je de donkerbruine kleur die je bij de meeste pindakaas ziet? Dan moet pinda’s vooraf roosteren. Dit heeft overigens ook weer invloed op de smaak. Het roosteren van de pinda’s maakt de smaak sterker. Bovendien komt de olie ook beter uit de pinda’s, dit maakt de pindakaas lekker smeuïg.

Dus is jouw pindakaas te bleek en wil je een donder bruine kleur? Dan moet je de pinda’s langer roosteren. Wacht vervolgens met malen totdat de pinda’s volledig zijn afgekoeld. Hopelijk is jouw vraag beantwoord en kun je genieten van een heerlijke pindakaas!

De pinda’s worden donker bruin van het roosteren.

Ben je benieuwd hoe een pindaplant groeit? Of hoe pindakaas in een fabriek wordt gemaakt? Lees dan verder over het proces: van pinda tot pindakaas.

Geef een reactie