Yes, tijd voor een nieuw koekje, dit keer een makkelijk duo chocolade koekje. Dit duo koekje heeft twee kleuren, een donkere kant met een chocolade smaak en een lichte kant met de smaak van zandkoekjes. Het recept is ontzettend makkelijk om te maken, bovendien kan je jouw eigen favoriete combinatie kiezen!
Voor deze duo chocolade koekjes gebruik ik het basisrecept voor koekjes. Het basisrecept bestaat uit slechts drie ingrediënten. Met twee ingrediënten erbij heb je weer een heel nieuw koekje, dat vind ik toch wel het leuke van bakken! Iets toevoegen, iets weg laten en je hebt weer allemaal nieuwe combinaties te ontdekken. Soms valt het tegen en soms is het een succes! Wat vind jij van de chocolade combinaties? Misschien heb je nog wel een tip voor een nieuw duo!
Mijn top 5 simpele duo koekjes
Ik houd erg van chocolade koekjes, maar ook van afwisseling. Deze vijf combinaties zijn super simpel én super lekker om te maken. Er zijn natuurlijk nog veel meer combinaties te bedenken, maar deze zijn mijn persoonlijke favoriet!
- Chocolade – vanille koekjes
- Chocolade – limoen koekjes
- Chocolade – pindakaas koekjes
- Chocolade – kokos koekjes
- Chocolade zandkoekjes
Wat heb je nodig voor de chocolade duo koekjes?
Ingrediënten voor het chocolade deeg
- 100 gram bloem
- 75 gram suiker
- 50 gram boter
- Eén eetlepel cacaopoeder
Ingrediënten voor het andere deeg
- Voor de chocolade – vanille koekjes doe je een zakje vanilliesuiker of -extract door het deeg.
- Voor de chocolade – limoen koekjes gebruik je de rasp van de schil van een limoen.
- De chocolade – pindakaas koekjes doe je een flinke eetlepel pindakaas door het deeg.
- Voor de chocolade – kokos koekjes gebruik je handje kokosrasp door het deeg.
- Bij de chocolade zandkoekjes doe je niets bij het basisrecept.
Zo maak je de duo chocolade koekjes
Benodigde tijd: 45 minuten
Je hebt geen speciale skills nodig om deze koekjes je maken, wel duurt het wat langer om ze te maken vanwege de twee soorten smaken. Bak de koekjes op 180 graden, ongeveer 13 minuten.
- Smelt de boter.
Smelt de boter op een laag vuur, zorg dat de boter niet aanbrand.
- Doe de suiker in de schaal.
- Schenk de boter over de suiker.
Roer de boter en suiker goed door elkaar tot een glad mengsel.
- Zeef de meel bij het mengsel.
Door het meel te zeven verklein je de kans op klontjes in het deeg.
- Verdeel het deeg over twee schalen.
In de eerste schaal ga je het deeg voor de chocolade kant maken. In de tweede schaal maak je het limoendeeg.
- Doe de cacao in de eerste schaal.
Meng het deeg goed door elkaar.
- Voeg het tweede ingrediënt naar keuze in de de tweede schaal.
Meng de ingrediënten goed door elkaar.
- Rol beide stukken deeg tot twee gelijke rechthoeken.
Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier, dat maakt het rollen een stuk makkelijker. Je kan er ook voor kiezen om wat meel over het werkblad te strooien.
- Leg de lappen deeg op elkaar.
Snijd de stukjes die uitsteken weg.
- Rol de twee lappen op.
Dat zorgt voor de leuke spiraal!
- Snijd plakjes van 1 cm af.
- Bakken maar!
Bak de koekjes op 180 graden ongeveer 13 minuten lang.
Tips voor een extra chocolade boost.
Heb je zin in een extra chocolade boost? Smelt dan wat chocolade naar keuze au bain marie. De chocolade doe je in een schaal, deze hang je in een pan boven kokend water. Zorg ervoor dat de schaal niet in aanraking komt met het kokende water, dan klontert de chocolade weer samen en krijg je geen glad gesmolten chocolade. Zodra de koekjes zijn afgekoeld, dip je ze in de chocolade voor de extra chocolade boost. Kies de chocolade die jou het lekkerste lijkt; wit, melk of puur.