In mijn omgeving zijn steeds meer dames bezig met een keto dieet. Een ketogeen dieet is een dieet waarbij je zo min mogelijk koolhydraten eet, maar wel veel goede vetten.
Koolhydraten is een van de drie soorten brandstoffen die je kunt eten. Zij worden, na suikers, het snelste omgezet en opgenomen door het lichaam. Doordat je dit niet eet, gaat jouw lichaam opzoek naar andere brandstoffen: de (reserve) vetten. Een keto dieet wordt regelmatig gecombineerd met intermittent fasting.
Mensen kunnen om verschillende redenen starten met een dieet; afvallen, spiermassa opbouw of bijvoorbeeld een allergie. Als jouw doel afvallen is, dan is denk ik belangrijk om ook na te denken over een langer termijn, wat is een passend en gezond voedings- en bewegingspatroon?
Als je hier vooraf goed over nadenkt voorkom je dat je in een ‘jojo-effect’ komt van afvallen en aankomen. Denk na over een echte duurzame verandering van jouw levensstijl, dan zul je ook op langer termijn jouw gewenste gewicht behouden.
Past pindakaas in een Keto dieet?
Een belangrijke vraag voor pindakaas lovers voordat zij met een Keto dieet starten: mag ik nog wel pindakaas eten? Gelukkig is het antwoord ja! Anders zou ik natuurlijk ook geen recepten delen 😉
Bij een keto dieet eet je dus veel vet en weinig koolhydraten. In mijn artikel Wat is de gezondste pindakaas van de supermarkt vergelijk ik verschillende soorten met merken met elkaar. Ook heb ik steeds naar het aantal koolhydraten gekeken.
Van de pindakazen die ik het vergeleken, heeft het merk Whole Earth de minste koolhydraten. Ook de pindakaas van De Pindakaaswinkel heeft minder dan 2 gram koolhydraten (per 20 gram pindakaas).
Fijn! Pindakaas kun je dus blijven eten tijdens jouw keto dieet. Dit betekent overigens niet dat je een hele pot in één keer ‘mag’ leeg eten…
Vijf simpele keto recepten met pindakaas
Er zit een groot voordeel aan de keto recepten: ze zijn heerlijk!! En gelukkig heb ik ook een aantal lekkere keto-proof recepten met pindakaas. Hierdoor blijft zo’n dieet een feestje! Dit zijn de recepten op een rij:
- Pindakaas mug cake
- Koolhydraatarm pindakaas brood
- Keto peanutbutter fat bombs
- Chocolade pindakaas koekjes
- Chocolade pindakaas cheesecake
Als je een keto dieet volgt heb je het waarschijnlijk al in huis, suikervervanger. In de recepten wordt geen suiker gebruiker, maar vervangers zoals Stevia. Je kunt dit gewoon bij de supermarkt kopen. Voor de rest zijn het vrij toegankelijke ingrediënten!
5. Pindakaas mug cake
Mug cakes zijn ideaal als je voor één persoon even iets lekkers wil maken. Ik vond het zelf altijd gek om met een magnetron een ‘cake’ te maken, maar een mug cake heeft zo zijn voordelen. Het is snel klaar, je kunt eindeloos variëren en je kunt kleine porties maken. Dit recept met pindakaas is super makkelijk te maken. Er zitten maar een aantal ingrediënten in, je hebt het dus in een mum van tijd gemaakt! Je mixt de ingrediënten goed door elkaar, zet doe het in een mok en zet het vervolgens een minuutje in de magnetron.
- 1 ei
- 3 eetlepels 100% pindakaas
- wat bakpoeder
- Smaakmakers: kaneel, 2,5 eetlepel suikervervanger, snuf zout, chocolade nibs of cacao
Enjoy!
4. Koolhydraatarm pindakaas brood
Dit recept deed mij een beetje denken aan een bananenbrood, alleen dan zonder de banaan maar met pindakaas. Het heet brood, maar het is net een soort cake. Je kunt het pindakaas brood in plakjes snijden en invriezen, ideaal om elke dan een enkel plakje mee te nemen naar je werk. Nadat je de ingrediënten goed hebt gemengd, doe je het in een cakeblik. Je bakt het pindakaas brood in 30 tot 40 minuten gaar op 180 graden.
Dit heb je nodig:
- 200 gram 100% pindakaas
- 100 gram kokosolie
- 4 eieren
- 100 ml amandelmelk
- 2 theelepels bakpoeder
- speculaaskruiden of kaneel
- 5 eetlepels suikervervangen
Benieuwd welke spullen ik gebruik voor het bakken? Bekijk dan mijn Pindakaas productenpagina!
3. Keto peanut butter cups
Binnen een keto dieet eet je weinig tot geen koolhydraten, maar wel veel vetten. De peanut buttercups passen er dus goed bij! Dat is goed nieuws toch? En ze zijn ook nog eens makkelijk te maken.
Om ze keto-proof te maken gebruik je geen poedersuiker, maar een suikervervanger zoals Stevia. Voor de chocolade gebruik je zo puur mogelijke chocolade.
Heb je zin in minder chocolade en meer pindakaas? Vervang de onderste chocolade laag dan voor een pindakaaslaag met kokosolie.
2. Chocolade pindakaas koekjes
Mjam, mjam. Koekjes zijn lekker! En deze pindakaaskoekjes ook! Als je echt verlangt naar een pindakaas sensatie, dan zijn deze koekjes precies wat jij nodig hebt. Geloof mij! Pindakaas is the main ingredient.
De koekjes zijn in ongeveer 30 minuten klaar om van te genieten. 15 minuten om de ingrediënten te mengen, en 15 om ze te bakken. De koekjes bak je in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Benieuwd wat er in de koekjes zit? Hier komt de lijst:
- 300 gram pindakaas
- 2 eieren
- 80 gram suikervervanger
- 5 eetlepels amandel- of kokosmeel
- 1 eetlepel kokosolie
Als je zin hebt in chocolade, dan kun je ze ook nog dippen in gesmolten pure chocolade. Zin in nog een zoutje? Strooi er dan wat grof gemalen zout over de chocolade als die nog zacht is. Heerlijk!
1. Chocolade pindakaas cheesecake
Ben jij fan van cheesecake? Dan is deze keto chocolade pindakaas cheesecake echt iets voor jou!
Normaal gesproken maak ik een bodem van een cheesecake met gemalen bastogne koekjes en gesmolten boter, jammm. Het liefst maak ik een dikke stevige bodem. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik een beetje twijfelde over de bodem van deze taart.
De bodem van deze chocolade pindakaas cheesecake maak je met amandelmeel, boter, suikervervanger en cacao. Hij smaakt natuurlijk anders dan een bastogne bodem, maar hij is ook zeker lekker!