Muslirepen, protein bars, je ziet ze nu overal in de schappen liggen. Maar wist jij dat havermout repen ontzettend makkelijk zijn om zelf te maken? Ook de repen met extra proteïne. De meeste muslirepen zijn ontzettend zoet, maar deze havermout reep met pindakaas en rozijn is ook echt lekker voor mensen die niet van extreem zoet houden! Gelukkig zijn zo ook echt lekker voor de mensen die wél van zoet houden, zoals ikzelf.
Dit recept voor muslirepen is wat hartiger dan de meeste recepten die ik tot nu tegenkom. Dit komt omdat ik verschillende specerijen en pindakaas heb gebruikt om de reep op smaak te brengen. Ook omdat ik geen zoetmakers heb gebruikt zoals honing, agavesiroop of dadels, de rozijntjes zijn het enige zoete element. De havermout reep heeft een warme, diepe smaak. Voor de verandering heb ik geen chocolade gebruikt, maar voel je vrij om wat gesmolten chocolade over de repen te sprenkelen 😉
Probeer deze reep te maken als je zin hebt in gezond, precies wil weten wat er in jouw bar zit, geen oven hebt om te bakken, van pindakaas houdt en even een half uurtje vrij hebt om met voeding bezig te zijn! Ik kan deze variant echt aanraden omdat hij anders is dan de repen die ik tot nu toe heb geproefd. Veel smaak, maar geen overweldigende hoeveelheid zoet. Heb je wel zin in zoet? Probeer dan eens deze pindakaas reep met gepofte rijst , cocos en chocolade.
Gezonde muslireep met rozijntjes en peanut butter

Wat heb je nodig voor de havermout reep met pindakaas?
- 1/2 cup pindakaas
- 1 cup havermout
- 1/4 cup lijnzaad
- 1/3 cup rozijn
- Een eetlepel kokosolie
- Een reep bakpapier voor in de vorm
Welke specerijen heb ik gebruikt in de muslireep?
- Een flinke eetlepel kaneel
- Een theelepel nootmuskaat
- Een theelepel kruidnagel
- Een theelepel anijszaad
- Een theelepel gember
- Een snuf kardemom
De ingrediënten voor de muslireep heb ik niet afgewogen. In plaats daarvan heb ik speciale maatcups gebruikt, een soort lepels waar je de ingrediënten makkelijk in een schaal schept. Je kan deze maatcups ook vinden op mijn producten pagina. Als je toch wil afwegen, lees dan mijn artikel ‘hoeveel is een cup?’ voor een overzicht van de verschillende hoeveelheden en bakmaten.
Benodigde tijd: 30 minuten
De muslirepen moeten een nacht in de koelkast om hard te worden.
- Meet de ingrediënten, behalve de kokosolie, af
Doe de ingrediënten in een ruime schaal.
- Roer de ingrediënten door elkaar
Zorg dat alles goed gemengd is. Let er vooral goed op dat de pindakaas goed verdeeld is.
- Smelt de kokosolie
Nadat de kokosolie gesmolten is, zet je het vuur uit. Doe je het pindakaas mengsel erbij en roer alles goed door.
- Doe een strook bakpapier in de vorm
Ik heb een klein ovenschaaltje gebruikt, maar je kan natuurlijk elke vorm gebruiken. Het bakpapier zorgt ervoor dat je de reep makkelijk uit de vorm kan halen nadat hij hard is geworden.
- Doe het mengsel in de vorm
Druk alles flink aan. Zelf vind ik het mooi als de reep mooi glad is, maar dit hoeft natuurlijk niet persé. Het is wel belangrijk dat alles goed aangedrukt is, anders kan je de volgende dag geen repen uit snijden.
- Laat het een nacht in de koelkast
- Snijd het blok in het gewenste formaat
Wat moet ik met zoveel kruiden? Kan ik de muslireep ook anders maken?
Ik kan mij zo voorstellen dat niet iedereen zoveel verschillende specerijen in huis heeft. Zeker bepaalde kruiden, zoals de anijszaad, gebruik ikzelf ook zelden. Als je niet zoveel ruimte hebt voor de potjes, of simpelweg niet zoveel potjes in huis wil, dan kan je ook kiezen voor een kruidenmix voor speculaas of koek. Je kan de repen dan minder naar eigen smaak kruiden, maar het scheelt wel aanzienlijk in de hoeveelheid potjes.
Wat moet ik doen als de reep heel vochtig of kleverig is?
Het kan zijn dat je dan teveel pindakaas hebt gebruikt, in verhouding met de droge ingrediënten. Want eerlijk, is eerlijk… Te veel pindakaas, dat is raar. Als de reep te nat is, dan blijft het een soort papje. Zeker nadat je alles hebt aangedrukt, moet het stevig in de bak zitten. Is dit niet het geval? Doe dan meer havermout door het mengsel. De gesmolten kokosolie zorgt ervoor dat de reep harder wordt, als de kokos olie namelijk afkoelt wordt hij hard. Dus geef de reep dus ook echt ruim de tijd om hard te worden.
Ik wil meer proteïne in mijn havermout reep, kan dat?
Natuurlijk kan dat! Je kan een scoop proteïne poeder toevoegen aan het mengsel. Let dan wel goed op dat het geheel niet te droog wordt, de verhoudingen veranderen hierdoor natuurlijk. Als je er proteïne poeder bij doet, zorg er dan voor dat je ook wat meer ‘natte’ producten toevoegt, zoals pindakaas of kokosolie. Zelf heb ik het ook een keer geprobeerd met een scheut water… Dat werkte overduidelijk niet! Dus dat kan ik jullie afraden. Qua smaak lijkt mij vanille of chocola lekker bij dit recept.