Ga naar de inhoud

Houdt Sinterklaas van pindakaas? 4x pindakaas op Sinterklaas

Jongens, hebben jullie het al vernomen?
Sinterklaas is aangekomen!
Hij houdt van pepernoten, zeker weten.

Heeft hij afgelopen jaar te veel gegeten?
Tijd voor nieuwe smaken
.
Die je met PindakaasBaas kunt maken!

Dat de goedheiligman van van lekkerij houdt, dat weten wij al. Schuimpjes, pepernoten, kruidnoten, chocolade letters en marsepeinen kikkers en muizen zijn niet weg te denken op deze feestdag. Maar houdt Sinterklaas ook van pindakaas? Het rijmt in ieder geval wel!

Zelf heb ik goede herinneringen aan deze feestdag en de periode daarvoor. De schoen zetten, gezellig samen liedjes zingen en vol spanning de volgende dag kijken of er iets in zat!

Op 5 december zelf kwamen opa en oma op bezoek. Samen een wat lekkers eten en nog meer liedjes zingen. En elk jaar weer werd er op de deur geklopt en stond daar een grote zak vol cadeautjes. Hoe deden die pieten dat toch?

Mijn zussen en ik werden groter, maar het bleven toch gezellige dagen. We maakten surprises en open en oma bleven op bezoek komen. De pieten zijn ondertussen veranderd… Dus ook tijd om het klassieke snoepgoed in een nieuw jasje te steken!

Vier keer pindakaas op Sinterklaas

 • Pepernoten met pindakaas
 • Pindakaas met pepernoten
 • Chocolade letter met pindakaas
 • Boterham speculaas met pindakaas

4. Pindakaas pepernoten

Pepernoten zijn super easy om zelf te maken en ze smaken dan ook nog eens veel lekkerder! Pepernoten bakken is een leuke en leerzame activiteit die je met jonge kinderen kunt doen, thuis of in de klas.

Het afwegen van de ingrediënten, het mengen en tot slot het rollen van de pepernoten. Allen zeer leerzaam, goed voor de rekenontwikkeling en fijne motoriek. Dus alle ouders en leerkrachten: ga lekker bakken!

In de supermarkten krijg je steeds meer verschillende smaken pepernoten, maar zelf kun je de lekkerste maken: pepernoten met pindakaas! Ben je helemaal in een dolle bui? Dan kun je ze ook nog eens onderdompelen in chocolade, jammm!

Welke ingrediënten heb je nodig voor de pepernoten met pindakaas?

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel of boekweitmeel + bakpoeder
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • snuf zout
 • 100 gram boter
 • 5 tot 6 eetlepels melk
 • 80 gram pindakaas

Pindakaas pepernoten zijn makkelijk om zelf te maken!

Als je zelf pepernoten met pindakaas wil maken, dan is het rollen van de pepernoten het meeste werk. Je mengt alle ingrediënten door elkaar, net zolang tot alles goed door elkaar is.

Verwarm de oven op 160 graden. Ondertussen draai je kleine bolletjes van het deeg. De bolletjes druk je een beetje plat en leg je vervolgens op een bakplaat.

Bak de pindakaas pepernoten ongeveer 15 minuten. Laat ze vervolgens volledig afkoelen. De pepernoten met pindakaas zijn nu klaar om van te snoepen!

3. Pindakaas met pepernoten

Als je pepernoten met pindakaas kunt maken, kun je het natuurlijk ook andersom doen! Je kunt pindakaas met pepernoten smaak maken. Pindakaas is vrij makkelijk om zelf te maken.

Om de pindakaas in een Sinterklaas jasje te steken heb je nog extra speculaaskruiden nodig en een handje pepernoten. Bekijk eerst hoe je zelf pindakaas kunt maken. Voeg op het eind de kruiden toe en stukjes pepernoot. De pindakaas maak ik altijd met een blender.

Benieuwd naar andere smaken die je kunt combineren? De Pindakaaswinkel heeft verschillende combinaties die je kunt uitproberen! Je kunt de mini’s in een pakket bestellen.

2. Chocolade letter met pindakaas zelf maken

Als kleine klein meisje had ik thuis altijd de discussie welke letter het grootst was. Deze zou ook de meeste chocolade bevatten… Mooi he, kinderlogica!

Als je zelf je chocolade letter maakt, dan kun je zelf kiezen hoe groot je de letter wil maken. PindakaasBaas wil natuurlijk een letter met pindakaas! Deze komen niet vaak in de winkel voor. Dus dat is nog een voordeel als je zelf de chocolade letter maakt.

Dit heb je nodig voor de chocolade letter met pindakaas

 • 250 gram pure chocolade
 • 70 gram boter
 • Hoeveelheid pindakaas naar smaak
 • Stukjes pinda
 • Evt pindakaas pepernoten
 • Vuurvaste kom
 • Spuitzak
 • Siliconen spatel
 • Bakpapier

Tijd om de chocolade letter te maken!

Als eerst prak je de boter los, het is handig als de boter op kamertemperatuur te hebben.

Nu is het tijd om de chocolade te bewerken. Hier heb je wel even aandacht voor nodig. Doe 2/ 3 van de chocola en smelt dit au bain-marie in een vuurvaste kom. Een vuurvaste komt staat ook op mijn PindakaasBaas productenpagina.

Zodra de chocolade is gesmolten haal je de kom van de warmte bron. Voeg de rest van de chocolade toe en blijf roeren met een siliconen spatel totdat de rest ook is gesmolten.

Als je de chocolade op deze manier smelt, dan is de kans groter dat hij wat meer glas behoudt. Wel zo mooi voor de letter!

Klopt nu de boter verder tot een luchtige botercrème met een mixer. Voeg hier vervolgens de gesmolten chocolade toe en meng dit rustig door elkaar met de spatel.

En nu is het tijd om de pindakaas toe te voegen! Yes! Je kunt zelf kiezen hoeveel je lekker lijkt om er door heen te doen. Zelf doe ik meestal 2 a 3 eetlepels pindakaas door de chocolade.

Doe het mengsel in een spuitzak en druk het langzaam naar beneden. Zelf draai ik de opening dicht, dan behoud ik mooi de druk. Spuit nu de letter op het bakpapier! Je kunt de letter versieren met de pinda’s. Heb je zelf pindakaas pepernoten gemaakt? Dan kun je die er ook op doen ter versiering.

1. Pindakaas met speculaas op brood

Sinterklaas is een drukke man, dus soms moet hij ook ‘even snel’ wat kunnen bereiden. Dan is een boterham met pindakaas en een speculaasje een perfecte oplossing.

Een boterham met pindakaas en speculaas heb je in een handomdraai gemaakt. Smeer de pindakaas op een boterham, kies bijvoorbeeld voor de pindakaas van De Pindakaaswinkel!

Doe vervolgens een speculaasje op de boterham. En klaar is Kees, of Piet of Sint…

Eet smakelijk!

Geef een reactie