Ga naar de inhoud

Review Pindakaas en Sushi, een spannend boek voor tieners!

Pindakaas en Sushi speelt zich af op een animeconventie. Als je weleens op zo’n Japanse conventie geweest bent, weet je wat je krijgt. Een bonte verzamelingen van jongeren die het liefst in het land van de rijzende zon zouden wonen vanwege bijvoorbeeld anime (Japanse tekenfilms) en manga (Japanse strips).

Daarbij doen sommige bezoekers aan cosplay, oftewel: ze kleden zich precies als hun strip-, film- of game-held. Maar iedereen die er rondloopt, is er gekomen vanwege één reden: hun liefde voor Japan en haar cultuur.

Algemene informatie Pindakaas en Sushi

Titel: Pindakaas en Sushi
Schrijver/ auteur: Roderick Leeuwenhart
Aantal bladzijden: 216
Leeftijd: 13 jaar
Uitgeverij: Uitgeverij Leeuwenhart

Auteur Roderick Leeuwenhart is een otaku, een liefhebber van Japan. Anime en manga verhalen vertellen op een manier die we in West-Europa niet kennen, één van de redenen waarom Leeuwenhart fan is van de Japanse cultuur. Bij Anime en manga wordt ingezoomd op de personages en hun ontwikkeling, terwijl bijvoorbeeld Amerikaanse tekenfilms en strips zich meer op fysieke actie richten.

Vervolgens is de schrijver terechtgekomen in de hechte wereld van animeconventies (animecons), waar duizenden liefhebbers samenkomen om hun liefde voor die cultuur te delen. Leeuwenhart: “Pindakaas en Sushi is mijn ode aan die geweldige wereld.” Naast het uitbrengen van Pindakaas en Sushi (via YoungAdultBooks) heeft hij zijn eigen manga-label opgericht, waarop elk jaar enkele manga uitkomen.

Leeuwenhart beschrijft het festival zó levendig dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Of je nu wel eens op zo’n conventie geweest bent of niet, de schrijfstijl is meeslepend en informatief wanneer een passage of gebeurtenis daarom vraagt. Dat is knap, zeker als je bedenkt dat dit kinderboek het eerste in zijn soort is dat zich afspeelt op een animeconventie in Nederland, met de daarbij horende ‘nerdy’ of ‘geeky’ cultuur.

Pindakaas en Sushi is mijn ode aan die geweldige wereld

Roderick Leeuwenhart

Samenvatting van Pindakaas en Sushi

De jonge Marle wordt tegen haar zin in door vriendinnen Joyce en Esther meegenomen naar een animeconventie. Daar zal ze een weekend lang doorbrengen met otaku, liefhebbers van Japan. Het is de wereld van cosplay, anime en manga: een kleurrijk festival vol fantasiefiguren, al dan niet uitgebeeld door de bezoekers zelf.

Eigenlijk is Marle alleen meegegaan omdat ze er dan over kan schrijven. Marle wil graag journaliste worden en is altijd op zoek naar mooie of schokkende verhalen. Zij is een nieuwsgierig en ondernemend meisje. Tijdens de conventie ontmoet ze een gemaskerde ridder, die haar een bijzondere inkijk biedt in het festival. Maar opeens raakt ze hem weer kwijt.

Wie was die ridder? Zal ze hem ooit nog terugzien? De Marle die ze vroeger ooit was, komt langzaam weer naar boven tijdens haar zoektocht. Haar innerlijke ‘geek’ komt terug.

Mening over Pindakaas en Sushi

Pindakaas en Sushi is een interessant boek voor de nerd, geek, cosplayer en conventiebezoeker. Maar dus ook voor de lezer die dit allemaal niet interessant vindt. Het boek is het zeker waard om te lezen omdat Leeuwenhart de lezer vanaf pagina één direct meesleurt in het verhaal. Leeuwenhart waagt met zijn aparte invalshoek nogal een sprong in het diepe. Maar het verhaal is op zichzelf spannend. Pindakaas en Sushi, een boeiend kinderboek voor de young adult lezer.

Vond je Pindakaas en Sushi een leuk boek? Probeer dan ook eens deel 2 en 3!

Geef een reactie