Ga naar de inhoud

Lekkere oatmeal toppings, welke combinatie kies jij?

Elke dag eet ik een kom havermout. In de winterperiode eet ik het liefste warme havermout pap en in de zomer overnight oats. De havermout pap at ik als kind met halfvolle melk en een beetje honing als topping. Tegenwoordig eet ik mijn oatmeal niet meer met honing, maar een heleboel andere toppings.

In mijn favoriete combinatie is pindakaas natuurlijk een onderdeel! Zowel bij de koude als de warme variant van de oatmeal. Ik vind de 100% pindakaas het lekkerste smaken bij de pap. Het is ook zeker een aanrader om zelfgemaakte pindakaas erbij te eten. Deze pindakaas is de gezondste optie, zonder suiker, palmvet of zout toegevoegd.

Maak jouw oatmeal af met deze toppings

Havermout pap kan je helemaal naar eigen stijl op smaak brengen. Met een aantal basis elementen kan je gemakkelijk zelf verschillende combinaties uit proberen.

1. Fruit

Om te beginnen kies je één of meerdere fruitsoorten, denk bijvoorbeeld aan banaan, appel, kiwi, aardbei, mango of bessen. Het liefst eet ik fruit dat bij het seizoen hoort, dan is het duurzaam en vers. Maar in mijn vriezer heb ik altijd wel wat rood fruit, blauwe bessen of mango liggen. Dit gebruik ik meestal bij de overnight oats, dan hebben de vruchten ruim de tijd om te ontdooien.

2. Zaden, noten, pitten en pindakaas

Vervolgens kies je welke zaden, noten of pitten je erbij wil. Hier zitten flink veel gezonde vetten, vitamines en mineralen in, bovendien zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten gewoon te koop in de supermarkt. Ik gebruik zelf regelmatig zonnebloempitten, pompoenpitten, hennepzaad, chia zaad, lijnzaad, hazelnoten of amandel.

In dit rijtje hoort natuurlijk ook de pindakaas, lekkere smeuïge pindakaas. Kies voor 100% pindakaas, dit kan je makkelijk door de oatmeal roeren en is bovendien vrij van toevoegingen zoals suiker of palmvet. Ik doe er meestal flinke eetlepel doorheen.

3. Andere smaakmakers

Tot slot kies je welke specerijen of andere extra’s je er nog doorheen wil doen. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, cacao of een mengel van nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemon en kaneel. Deze combinatie gebruiken ze ook om koekjes te maken. Kokossnippers, haverzemelen en proteïne poeder kan je ook nog gebruiken voor een extra boost.

Wil je de oatmeal nog wat zoeter maken? Gebruik dan bijvoorbeeld wat honing of agave siroop. Persoonlijk vind ik de andere smaken al zo lekker, dat ik geen extra zoetigheid er overheen wil.

Oatmeal toppings voor jou lekker gecombineerd

Ik heb ondertussen al flink wat combinaties uitgeprobeerd en wil de lekkere combinaties graag met jou delen. Ik heb ondertussen een aantal vaste recepten die ik geregeld eet. Ik vind het prettig om een aantal vaste combinaties te hebben, zodat ik ’s ochtends vroeg daar niet over hoef na te denken. Dat scheelt bij het wakker worden!

Ik heb ook de voedingswaarde erbij geschreven. Voor de oatmeal zelf gebruik ik havermout en amandelmelk.

Banaan, pindakaas met cacao

Voedingswaarden
proteïne 5,7 gram Koohydraten 14,9 gram Vezels 6,4 gram Suikers 1,03 gram
Vet 10,1 gram Verzadigd 1,73 gram Onverzadigd 0,48 gram totaal 186 Kcal

Mango, kokos met pindakaas

Voedingswaarden
proteïne 6,2 gram Koohydraten 32,4 gram Vezels 8,26 gram Suikers 16,35 gram
Vet 10,4 gram Verzadigd 1,79 gram Onverzadigd 0,64 gram totaal 253 Kcal

Appeltaartje: appel, kaneel, rozijn

Voedingswaarden
proteïne 3,2 gram Koohydraten 59,7 gram Vezels 9,01 gram Suikers 42,13 gram
Vet 2,9 gram Verzadigd 0,44 gram Onverzadigd 0,53 gram totaal 217 Kcal

Kiwi, pindakaas en lijnzaad

Voedingswaarden
proteïne 8,8 gram Koohydraten 29,7 gram Vezels 12,43 gram Suikers 9,2 gram
Vet 13,2 gram Verzadigd 1,74 gram Onverzadigd 10,05 gram totaal 286 Kcal

Geef een reactie