Ga naar de inhoud

Vegan pindakaas ontbijtmuffin met kaneel en rozijnen – recept

Een gezonde muffin als ontbijt, wie wil dat nou niet?! Dit is een veganistisch recept, ook is de muffin lactose vrij! Ook lekker voor mensen die niet veganistische eten. Er zit natuurlijk pindakaas in, die smaak komt in dit recept subtiel naar voren. Samen met de rozijnen en kaneel vormen de smaken een lekker geheel. De muffin heeft een mooie balans tussen zoet en hartig.

Vegan muffin beslag en gebakken
De pindakaas muffin met rozijntjes.

Glutenvrij en gezond ontbijten met de pindakaas ontbijtmuffin!

Het kan soms lastig zijn om een healty lifestyle vol te houden. Als je een druk leven hebt kan het lastig zijn om de tijd te nemen voor een gezond voedingspatroon. De kans is dan groot dat je vervalt in ongezonde eetpatronen. Met deze ontbijtmuffin hoef je doordeweeks hier niet meer over na te denken! In het weekend mindfull bakken en doordeweeks bewust en verantwoord eten, dat klinkt toch goed. Met deze veganistische ontbijtmuffin is gezond leven makkelijk, leuk en lekker!

Heb je een druk gezinsleven? Dan is een ontbijtmuffin ook een uitvinding! Voer een zondag bakdag in en maak samen met de kinderen deze muffin. Dan heb je gelijk een leerzame activiteit! Samen bakken is een perfecte manier om te oefenen met wegen, een van de rekendomeinen van het basisonderwijs. Veel kinderen vinden het leuk om te koken en bakken. Bovendien is het erg leuk om vervolgens je eigen product te eten!

Tips voor een glutenvrije pindakaas muffin.

Bij de lijst van ingrediënten heb ik verschillende meelsoorten opgeschreven. Persoonlijk heb ik geen allergie en heb gebruik gemaakt van volkoren meel en havermout. Als alternatief voor deze producten adviseer ik om amandelmeel en havervlokken te gebruiken. Lees de verpakkingen altijd goed! Daar staan de ingrediënten op. Qua pindakaasmerk kun je kiezen voor Calvé pindakaas, of maak zelf je eigen pindakaas! Eet smakelijk!

Hoe maak je de veganistische pindakaas muffin?

Voor dit recept heb ik vrij toegankelijke ingrediënten gebruikt. De hoeveelheden zijn genoeg voor +/- 12 kleine muffins of 10 kleine muffins. Geen behoefte om stap voor stap het recept uit te lezen? Kort samengevat moet je eerst de ‘natte’ ingrediënten door elkaar mengen. In dit geval zijn dat de geprakte bananen en de pindakaas. Vervolgens voeg je de ‘droge’ ingrediënten toe. Dit zijn de producten zoals de meelsoorten, de kaneel en de rozijnen. Meng de producten goed door elkaar en jouw beslag voor de vegan pindakaas ontbijtmuffin is klaar om de oven in te gaan!

Ingrediënten

  • 70 gram rozijnen
  • 150 (gemalen) havermout of havervlokken
  • 50 gram volkoren meel of amandelmeel
  • 50 gram pindakaas
  • 3 rijpe bananen
  • een flinke eetlepel kaneel
  • 50 gram bakpoeder of baking soda
  • snufje zout
  • eventueel een scheut amandel melk

Benodigdheden

  • grote kom
  • een vork en eetlepel
  • blender
  • muffin bakvorm
  • eventueel papieren muffinvormpjes

Benieuwd welke spullen ik gebruik? Ze staan tussen mijn PindakaasBaas producten.

Tijd om de muffins te maken!

Prak de bananen in een grote kom fijn. Voeg vervolgens de pindakaas toe en meng het geheel goed.

Doe de havermout in de blender of keukenmachine en maal het tot meel.

Voeg de haver meel, het volkoren meel en de kaneel toe aan het mengsel. Roer de ingrediënten goed door elkaar. Doe vervolgens het zout en het bakpoeder erbij.

Voeg tot slot de rozijnen toe, zorg dat ze goed verdeeld zijn door het beslag. Als je het beslag te dik vindt, dan kun je ervoor kiezen om een scheut amandelmelk toevoegen.

Verdeel het beslag over het gewenste aantal muffinvormpjes. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden.

Bak de muffins in 20 tot 30 minuten gaar.

Prik voordat je de muffins uit de oven haalt met een satéprikker of iets dergelijks om te kijken of de muffins gaar zijn. Als je de satéprikker uit de muffin haalt, moet hij droog zijn.

En voila! De vegan ontbijtmuffins zijn klaar om van te genieten. Eet smakelijk!

De muffin is droog en hard, wat kan helpen?

Als de muffin droog smaakt, dan kan hij zwaar op de maag zijn. Een droge muffin, is een minder lekkere muffin. Dus als het kan willen we dit voorkomen. Ik heb hier drie tips die kunnen helpen om de muffin lekker ‘juicy’ te houden. De eerste oorzaak kan komen door de temperatuur. De temperatuur van elke oven is net wat anders verdeeld, ook wisselt de sterkte van een oven. Persoonlijk heb ik een klein oventje, die de warmte niet altijd even goed verspreidt. Achter in de oven is het veel heter dan voor in de oven. Als jij een grotere oven hebt, of een de warmte beter vasthoudt of verspreidt. Dan kan het zijn dat de temperatuur van jouw oven lager moet. Naast de temperatuur, zou het ook aan de baktijd kunnen liggen. Het kan soms lastig zijn de muffins en cakes op het juiste moment uit de oven te halen. Soms lijken de baksels nog niet helemaal gaar, maar zijn ze uiteindelijk droog gebakken. Probeer dus goed te timen: zorg dat de muffin gaar is, maar laat hem ook zeker niet te lang in de oven staan.

De bovenkant van de muffin is donker en de rozijnen verbranden, maar hij is nog niet gaar!

Heel vervelend. maar het gebeurt soms. Aan de buitenkant ziet een muffin er al heerlijk uit, maar hij is nog helemaal niet gaar! Hij moet dus nog verder gebakken worden… Je ziet jouw muffins langzaam donker worden. Van mijn vader kreeg ik hier een simpele oplossing voor! Zilverfolie! Als de bovenkant van de muffins, of een andere taart of cake, te donker worden dan kun je de muffins beschermen door een stuk zilverfolie over de muffins doen. De muffins bakken rustig door, maar de bovenkant wordt niet verkoolt. Dit zou ook een oplossing kunnen zijn voor verkoolde rozijntjes. Zelf probeer ik erop te letten dat er geen rozijnen aan de oppervlakte zitten. Ik probeer altijd een laagje beslag eroverheen te doen. Werkt dat niet, dan pak ik een stuk zilverfolie erbij.

#vegan #ontbijtmuffin voor een lekker #ontbijt. Ook zeer geschikt voor #kinderen! Gemaakt door pindakaasbaas.nl

Geef een reactie