Ga naar de inhoud

Vijf variaties op de klassieke kletskop, te lekker!

De kletskop is een oud Hollands koekje, die je op veel verschillende manieren kan gebruiken. Zo gebruik ik kletskoppen om een dessert mee te garneren. Ik doe dan bijvoorbeeld een bolletje ijs tussen twee kletskoppen met wat slagroom. Je kunt de koekjes in de supermarkt kopen, maar kletskoppen zijn ook heel makkelijk om zelf te maken. Een groot voordeel is dat je de koekjes op een manier kunt maken die jijzelf lekker vindt. Dus mijn advies luidt dan ook, probeer dit recept zelf eens te maken!

Ik heb al regelmatig een high tea gehouden met vriendinnen. Het aller leukste vind ik om de hapjes zelf te maken. Deze kletskop met pindakaas komt op de lijst van favorieten. Deze knapperige koekjes zijn makkelijker te maken dan ik dacht en ze zijn heerlijk zoet. Omdat ik de hapjes graag zelf maak, vind ik het handig als sommige snel en makkelijk zijn om te maken. Het deeg voor dit koekje had ik in een mum van tijd klaar, ook hoeven ze niet lang in de oven. Ideaal dus als je ook nog andere hapjes wil bakken of maken.

Een klassiek koekje met een pindakaas twist.

De belangrijkste elementen van de kletskop is de suiker. Het zijn dan ontzettend zoete koekjes, maar omdat ze erg dun zijn vind ik dat niet storend. Daarnaast houd ik ook simpelweg van zoetigheid! Tijdens het bakken van koekjes of taarten kijk ik regelmatig in de oven. Soms valt er niet veel te zien, maar bij kletskoppen wel! Het deeg van de koekjes wordt ontzettend plat en nemen steeds meer oppervlakte in. Je ziet het echt veranderen. Omdat de koekjes zo dun worden kunnen ze snel aanbranden, een puntje waar je op moet letten.

Zelf kletskoppen maken kan makkelijk met dit recept!

In het originele recept worden amandelen gebruikt, in dit recept gebruik ik natuurlijk pinda’s. Ook heb ik ervoor gekozen om de boter te vervangen voor kokosolie. Hierdoor is dit recept ook geschikt voor een veganistisch dieet. Als twist heb ik natuurlijk pindakaas toegevoegd! De smaak komt lichtjes naar voren naast de suiker.

Dit heb je nodig voor de kletskoppen:

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 80 gram meel
  • 80 gram kokosolie
  • handje pinda’s
  • 3 grote eetlepels pindakaas

Benieuwd waar ik mijn ingrediënten in weeg? Ik gebruik een analoge weegschaal. Die laat je nooit in de steek. Bij mijn PindakaasBaas producten kun je zien welke ik gebruik.

Zo maak je de pindakaas kletskop:

De koekjes worden 10 minuten in een oven gebakken op 180 graden.

Smelt als eerste de kokosolie in een steelpan.

Haal vervolgens de pan van de hitte bron. Doe de suiker in een grote kom en doe hier vervolgens de gesmolten kokosolie bij.

Voeg daarna het meel toe aan het mengsel en roer alles wederom goed door elkaar.

Doe tot slot de pindakaas erbij en meng de ingrediënten goed door elkaar.

Maal met een vijzel de pinda’s in grove stukken. Dit kan natuurlijk ook op een andere manier. Voeg de pindastukken toe aan het deeg.

Maak bolletjes van het deeg, druk deze vervolgens plat op de bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de koekjes is, ze dijen nogal uit tijdens het bakken. Omdat kletskoppen vrij dunne koekjes zijn, kunnen ze vrij snel aanbranden. Blijf daarom regelmatig kijken of de koekjes niet te hard gaan. Je kunt het goed aan de randjes zien van de koekjes. Als die te donker beginnen te worden, zou ik ze er snel uit halen!

de kletskoppen zijn klaar om de oven in te gaan
De pindakaas kletskoppen zijn klaar om de oven in te gaan.

Laat de pindakaas kletskoppen volledig afkoelen voordat je ze probeert te eten. Als ze nog warm zijn, zijn ze nog erg slap en kwetsbaar. En voila! De koekjes zijn klaar om van te genieten! Eet smakelijk!

Nog meer variëren met kletskoppen!

Naast de pindakaas, is dit een vrij normaal recept voor kletskoppen. Maar soms word of wil je recepten aanpassen zodat het binnen een bepaald dieet past. Met deze simpele aanpassingen worden de kletskoppen misschien ook wel een favoriet koekje van jou!

Glutenvrije variatie op de kletskoppen.

Als je een glutenallergie hebt kun je ook genieten van kletskoppen! Gebruik dan bijvoorbeeld boekweitmeel. De overige ingrediënten kun je nog gewoon gebruiken uit het bovenstaande recept. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je de verpakkingen leest of ze volledig glutenvrij zijn. Boekweit zit vol vezels, vitamine B en mineralen. Dus ook voor de mensen zonder allergie voor gluten een gezonde en bewuste keuze! Boekweit producten kun je ook gewoon in de supermarkt vinden.

Suikervrije variatie op de kletskoppen.

Een basis ingrediënt van de kletskop is suiker, maar er bestaan dus ook opties zonder! Persoonlijk gebruik ik het liefst pure en onbewerkte producten, maar het is wel een optie. In plaats van suiker kun je ook tagatose gebruiken als zoetmiddel. Gebruik 90 gram tagatose in dit recept. De kleur kan overigens wel anders worden, omdat in het originele recept bruine basterdsuiker gebruikt. Andere opties zijn palmsuiker, sukrin gold of honing.

Noten variatie op de kletskop

Zoals ik eerder beschreef worden in het oorspronkelijke recept van kletskoppen amandelen gebruikt. Pinda’s worden daarnaast ook regelmatig gebruikt. Zelf vind ik het ook erg lekker om een noten mix te gebruiken. Kies dan bijvoorbeeld voor hazelnoten, cashew of paranoten. Maal de noten in plaats van de pinda’s fijn met een vijzel en doe deze door het zoete deeg. De notenmix zorgt voor meer variatie in qua smaak, heerlijk!

Zijn er variaties geschikt binnen een koolhydraatarm dieet?

Dat is boffen! Je kunt zeker genieten van kletskoppen bij een koolhydraatarm dieet. In plaats van normaal meel, kun je ook amandelmeel gebruiken. De basterdsuiker kun je vervangen met tagatose of sukrin gold. Als je voor de tweede optie kiest, blijft de kletskop zijn bruine kleur behouden. Ik wil echter niet de illusie wekken dat dit opeens gezonde koekjes worden… Wil je echt gezond doen? Drink dan een kopje thee zonder kletskop. Je kunt natuurlijk wel gezellig kletsen met vrienden 😉

Hopelijk zat er voor jou ook een passende variatie op de kletskop tussen en kun jij nu ook genieten van deze heerlijke zoete traktatie. Als je van zoet houdt, dan is de karamel pindakaas shortcake misschien ook wel iets voor jou! Eet smakelijk!

Geef een reactie