Ga naar de inhoud

Pindakaas voor vogels, lekker voor de winter!

De winters zijn dan minder streng dan vroeger, maar het kan in Nederland toch ook flink koud worden. Ik herinner mij, als het dagen vroor, dat mijn vader en ik de vogels eten gaven. Het IJ was bedekt met een dikke laag ijs, de eenden zwommen in een wak en samen stonden ze op het ijs bij een pilaar van de brug. Op deze plek gaven wij de vogels wat extra eten. Zelf schaatsten (en vielen) wij over het ’t IJ en de bij de woonboten konden we warme chocolademelk drinken. De winterperiode is echt veranderd door de jaren heen…

Amsterdam, winter 1995 of 1996

Maar even terug naar de vogels. Zij verbruiken in de winter flink wat energie om warm te blijven. Je kunt de beestjes helpen door vet, zaden en pinda’s voor hen klaar te leggen. Naast brood en vetbollen, kun je ook heel goed pindakaas neerzetten voor de vogels.

Een tante van mij woont op een boerderij in Brabant, op de veranda staat er tijdens de koude maanden altijd een pot klaar voor de vogeltjes. Ze smullen er hartelijk van! Pindakaas zit vol goede vetten en proteïne, ook voor vogels. Zij hoeven bij pindakaas geen noten open te breken, maar kunnen gelijk genieten van het eten. Vooral de kleinere vogelsoorten vinden pindakaas lekker.

Welke pindakaas is het beste voor vogels?

De pindakaas die veilig voor mensen zijn om te eten, is ook veilig voor vogels. Maar je kunt je vast wel voorstellen dat de pindakaas, waar zo min mogelijk aan toegevoegd is beter is dan pindakaas met veel suiker of andere toevoegingen.

Houd de pindakaas met suiker, kokos, karamel zeezout dus voor jouzelf. Op de boerderij waren de pindakaaspotten van Calvé met nootjes het snelst leeg gegeten. Je kon in de pot de lijntjes van de snavels zien, ze hadden flink hun best gedaan om de pot leeg te krijgen.

Toch kun je het beste speciale pindakaas kopen voor vogels. De pinda’s in de pindakaas voor mensen zijn namelijk gebrand, dit is lastig verteerbaar voor vogels. En die energie hebben ze juist zo hard nodig om warm te blijven.

Naast de normale pindakaas, zijn er ook speciale soorten pindakaas gemaakt speciaal voor vogels. De Vogelbescherming heeft pindakaas met stukjes noot gemaakt, voor de vogels die van de grove pindakaas houden (net zoals ik ;)). Wil je de vogels in jouw tuin extra verwennen? Kies dan voor de pindakaas met extra zaadjes of pindakaas voor vogels met meelwormen.

Genoeg om uit te kiezen dus! Als je de vogels graag wil helpen, raad ik je aan om een speciale vogelpindakaas voor hen neer te zetten. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Welke vogels eten graag pindakaas?

Bij mij in de buurt (in Utrecht) leven een aantal kraaien. Maar ook zie ik mereltjes, duiven en kleine koolmeesjes in de buurt vliegen. Vind je de kleine vogeltjes leuk om meer in je tuin te hebben? Zet dan zeker een pot pindakaas neer deze winter!

Het zijn meestal kleine vogeltjes die op pindakaas afkomen. Mezen, vinken en mussen zullen dus op de pindakaas afkomen. De grotere vogels zoals de merel en specht kunnen ook op de pindakaas afkomen, zij hebben echter de voorkeur voor hele pinda’s.

De kool- en pimpelmees zijn samen met de boomklevers ontzettende liefhebbers van pinda’s. De meeste vogels die van nature zelf ook noten eten, zullen ook pindakaas eten.

Wat is het verschil tussen vogel pindakaas en gewone pindakaas?

Pindakaas is dus door hun vetten en voedingswaarden een goede aanvulling op de reguliere voeding van wilde vogels. Er zijn twee belangrijke redenen waarom het verstandig om speciale pindakaas voor vogels te gebruiken.

Pindakaas zonder zout is beter voor vogels

Het grootste verschil tussen mensen-pindakaas en vogelpindakaas zijn de toevoegingen. In de pindakaas voor mensen zit meestal zout toegevoegd, dit is slecht voor vogels. De meeste vogels kunnen het zout niet uitscheiden en blijven dit dus vasthouden.

Kies dus voor een pindakaas waar geen zout aan toegevoegd is.

Pindakaas die gemaakt is met ongebrande pinda’s is beter voor vogels

De pinda’s, die voor de pindakaas voor mensen wordt gebruikt, zijn gebrand. De pinda’s geven dan veel meer smaak aan de pindakaas. Voor vogels is dit echter een minder goed plan. De gebrande pinda’s kosten meer energie om te verteren.

Eigenlijk is het heel simpel; wil je de dieren extra voeding bieden? Kies dan voor producten die zo min mogelijk zijn bewerkt. Dus geen toegevoegde zouten, suikers, gebrand, gekookt of gebakken. Ga voor puur natuur, lekker naturel.

Wat vinden vogels nog meer lekker in de winter?

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je aan de vogels kunt geven. Er zijn verschillende mixen van zaden en noten die je kunt strooien. Je kunt ook zelf vetbollen maken of kopen. Je kan ook fruit of wat broodkruimels neerleggen.

Let wel op dat je niet te veel voeding neer legt, we willen natuurlijk geen beschimmeld eten of ongedierte aantrekken. Let ook op dat je geen plastic achterlaat van verpakkingen.

Zelf vetbollen maken voor vogels

In tegenstelling tot mensen, hebben vogels meer verzadigde vetten nodig. Je kunt met frituurvet makkelijk zelf vogelbollen maken. Smelt het vet en voeg vogelvoer en ongebrande en ongezouten pinda’s toe. Wil je er helemaal een feest van maken? Dan kun je ook nog meelwormen toevoegen aan het mengsel. Als je een draad van katoen laat uitsteken, dan kun je de bollen ophangen.

Geef een reactie