Ga naar de inhoud

Wat is de lekkerste pindakaas jam combinatie?

Tijd voor de eerste Pinda Proeverij! Vandaag ga ik testen welke jam het beste smaakt bij pindakaas! Deze lijst pindakaas jam combinaties heb ik niet alleen opgesteld. Zes pindakaaslovers in mijn omgeving hebben mij versterkt en geven hun mening over verschillende pindakaas jam smaken. Welke vinden wij het beste?

Pindakaas jam is een heerlijke combinatie.

Pindakaas jam is een geliefde combinatie. Zelfs in popsongs wordt de ‘peanutbutter jelly’ als omschrijving gebruikt voor het perfecte stel. Waar Galantis het precies mee vergelijkt ben ik nog niet achter, maar het is in ieder geval een vrolijk lied! Dus heb je gelijk een achtergrond muziekje als je zelf deze Pinda Proeverij gaat houden. Toch ben ik er ook erachter gekomen dat er pindakaaslovers zijn die pindakaas jam niet lekker vinden, zij vinden de jam bijvoorbeeld te zoet. Of dat er pindakaaslovers zijn die het zelfs nog nooit hebben geprobeerd! Daar moet natuurlijk verandering in komen. Ben je zelf nog zoekende naar welke jam jij lekker vindt bij pindakaas? Hopelijk kan ik je iets verder helpen bij de zoektocht.

De Pinda Proeverij: pindakaas jam. Welke combinatie is het lekkerst?

Om de smaken een eerlijk te vergelijken wissel ik alleen de jam soorten, de pindakaas blijft hetzelfde. Verschillende pindakaaslovers geven aan dat de pindakaas wel van invloed is op de jam smaak die zij er graag bij eten. Creamy met aardbeienjam of juist grof met zwarte kers. Probeer daarom zelf ook verschillende soorten pindakaas uit! Zo ontdek je wat jijzelf lekker vindt.

Voor de Pinda Proeverij heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen gemaakte pindakaas. Een heerlijk en simpel recept, waar je ook weer eindeloos op kunt variëren. Deze pindakaas bestaat uit pinda’s en een beetje cocosolie. Er zitten geen toegevoegde smaakmakers in, lekker basic dus. En voor mij de perfecte pindakaas om jam smaken uit te proberen. Daarnaast heb ik vijf jam soorten gekozen van De Ruijter. Dit zijn de vijf smaken:

  • Abrikozenjam
  • Aardbeienjam
  • Frambozenjam
  • Zwarte kersenjam
  • Vier vruchten jam

Pindakaas Aardbeienjam
De meest bekende en genoemd

Deze combinatie is het meest genoemd als favoriet. De combinatie pindakaas aardbeienjam is als een zoet toetje. Als een taartje op de boterham. Alleen dan als lunch of ontbijt. De zoete, frisse smaak van de aardbeienjam is een mooie tegenhanger van de krachtige smaak van de pindakaas. De meningen zijn verdeeld over de lekkerste structuur van de jam. De een heeft liever jam met stukken van de vrucht (dan herken je de aardbei goed). De ander heeft liever een gladde jam (hierop hoef je minder te kauwen). Bovendien is deze variant beter smeerbaar.

Voor wie is het wel: mensen die van zoet houden.

Voor wie is het niet: mensen die van hartig en zout houden.

Pindakaas Zwarte Kersenjam
Een diepe smaaksensatie

Kersenjam heb ik persoonlijk (bijna) nooit in huis. Maar ook deze is door het penal genoemd als een favoriet. De diepe smaak van de zwarte kersenjam geeft een hele andere ervaring dan de zoete aardbeienjam. Maar het is ook zeker een prettige ervaring! Ik vind de combinatie krachtiger, maar daardoor minder gemakkelijk of toegankelijk. Pindakaas zwarte kersenjam zal ik niet dagelijks op brood smeren. Het is een smaak waar een persoon echt trek in moet hebben. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik een enorme zoetekauw ben, dus de meningen zullen hierover verdeeld zijn. Ik raad iedereen aan om het zelf zeker uit te proberen!

Voor wie is het wel: mensen die van een krachtige smaak houden.

Voor wie is het niet: mensen die houden van neutrale/ zoete smaken.

Pindakaas Abrikozenjam
Een vrij rustige combinatie

Deze combinatie vind ik weer heel anders dan de andere smaken. De smaak van de abrikozenjam vind ik in het verlengde liggen van de pindakaas smaak. De abrikozenjam heeft een neutralere smaak: minder zoet dan de aardbei- en frambozenjam en minder uitgesproken dan de zwarte kersenjam. Het is een minder uitdagende combinatie van smaken, maar daardoor wel zeer toegankelijk. Ik denk dat personen die niet van zoet houden, deze combinatie op prijs stellen.

Voor wie is het wel: mensen die rustige smaken houden.

Voor wie is het niet: mensen die van ‘extreme’ smaken houden.

Pindakaas Frambozenjam
Een diepe zoete mix van smaken

De frambozenjam is nog zoeter dan de aardbeienjam. Misschien ligt het aan het aan de volgorde van de Pinda Proeverij of het merk jam. De frambozenjam vind ik bijna te zoet. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen deze combinatie daarom minder lekker vinden. Ik vind deze combinatie wel lekker, maar in het vervolg smeer ik meer pindakaas op mijn boterham. Van de frambozenjam hoeft er maar een dun laagje op brood, dan zijn de smaken goed in balans.

Voor wie is dit wel: mensen die van zoet houden.

Voor wie is dit niet: mensen die van hartig of zout houden.

Pindakaas Vier vruchtenjam
Waarom 1 smaak kiezen, als allemaal tegelijk kunnen?

Dit is de eerste keer dat ik vier vruchtenjam heb gegeten. Een frisse jam smaak, met de goede elementen van de bovenstaande vier jam soorten. De zwarte kersenjam proef ik het minst. Ben je opzoek naar de gulden middenweg, dan is deze combinatie misschien wel iets voor jou. De smaak begint rustig met de abrikoos en eindigt met de zoetere smaken van de aardbei en framboos. De kers brengt de zoete tonen misschien meer in balans. Een vier vruchtenjam, of een andere mix van vruchten, raad ik zeker aan om een keer mee te variëren.

Voor wie is dit wel: mensen die niet kunnen kiezen.

Voor wie is dit niet: mensen met een uitgesproken mening 😉

Conclusie van de Pinda Proeverij

De eerste conclusie die ik trek: pindakaas is echt een goede match met jam! Eigenlijk vind ik elke combinatie die ik heb gegeten lekker. In de toekomst ligt het er maar net aan of ik zin heb in zoet of wat anders. Als ik moet kiezen vind ik aardbeienjam het lekkerst met pindakaas. Daarna komen de frambozen- of kersenjam. De abrikozen- en vier vruchtenjam staan voor mij op een gedeelde derde plek. Ze zijn lekker, maar ik houd persoonlijk van sterkere smaken. Ben je nog niet overtuigt over deze combinaties? Hier vind je andere combo’s die regelmatig gegeten worden en die ook lekker zijn om je kind(eren) mee naar school te geven. Iets meer avontuur? Op deze pagina vind je minder bekende combinaties!

Welke jam wil ik nog graag proberen?

Binnen deze Pinda Proeverij heb ik maar een select groepje jam soorten geproefd. Zelf ben ik ook nog benieuwd naar de combinatie pindakaas cassisjam. Naar mijn idee moet dit ook een lekkere combinatie zijn. Daarnaast denk ik dat de gemberjam ook een interessante is om een keer uit te proberen. De peren- en sinaasappeljam heb ik ook nog niet geproefd. Ik heb zelf eigenlijk altijd aardbeienjam in huis, ik ben minder avontuurlijk op gebied van jam. Helaas worden cassis-, gember-, peren- en sinaasappeljam niet als kleine verpakkingen verkocht, dus een proeverij wordt dan lastig… Deze pindakaas jam combinaties moeten dus nog even wachten!

En voilà! De Pinda Proeverij: pindakaas jam. Varieer zelf met de verschillende smaken en geniet van deze lekkere combinatie. Eet smakelijk!

Geef een reactie