Ga naar de inhoud

Welke sport pindakaas is het beste?

Veel sporters proberen binnen hun dieet voldoende eiwitten binnen te krijgen. Verschillende pindakaas-makers zijn hier slim op in gaan spelen. Maar welke sport pindakaas kun je het beste kiezen? Welke sport pindakaas vind ik het lekkerste smaken?

In dit artikel zal ik de onderstaande drie verschillende sport pindakazen met elkaar vergelijken op basis van voedingsstoffen. Daarnaast zal ik de eerste twee soorten voor jullie beschrijven en proeven.

  1. High Protein Peanut Butter van het merk Tegua Nutrition
  2. Sport (met stukjes pinda) van De Pindakaaswinkel
  3. Proteïne Pindakaas van Calvé

Welke sport pindakaas kun je het beste gebruiken?

Om maar met de deur in huis te vallen, zal ik gelijk mijn antwoord geven op de vraag ‘Welke sport pindakaas kun je het beste gebruiken?’. Als je meer details wil weten over de verschillende pindakazen en hun voedingswaarden, dan kun je de rest van het artikel natuurlijk lezen.

Twee potten springen er voor mij uit; High Protein Peanut Butter van Tegua en daarna de sport pindakaas van De Pindakaaswinkel. Waarom? Beide soorten gebruiken geen palmolie, voor mij wel een belangrijk punt.

De sport pindakaas van De pindakaaswinkel is alleen wel écht een stuk duurder dan de High Protein Peanut Butter van Tegua. Bovendien kun je High Protein ‘gewoon’ bij de Albert Heijn kopen.

Nu je weet welke pindakaas je moet kiezen, kun je in deze artikelen lezen welke pindakaas snacks of welke combinaties op brood lekker zijn om te eten na het sporten.

Deze pot Sport pindakaas van De pindakaaswinkel is al bijna op 😉

Welke sport pindakaas heeft de beste voedingswaarden?

Er bestaan veel verschillende soorten manieren om gezond te leven. De één wil veel eiwitten binnen krijgen, geen suikers. Of juist veel goede vetten en weinig koolhydraten. Lees daarom meer over de verschillende voedingswaarden van de sport pindakazen.

Welke sport pindakaas heeft de meeste eiwitten (proteïne)?

In pindakaas zitten sowieso al veel eiwitten. Als we bijvoorbeeld kijken naar Calvé pindakaas met stukjes, daar zit al per 100 gram, 20 gram eiwitten in. Of neem de Whole Earth Smooth Peanut butter, hier zitten per 100 gram zo’n 26 gram eiwitten in.

Is het dan nog wel zinvol om speciale sport pindakaas te kopen? Wat mij betreft wel! De pindakaas met de meeste proteïne is de High protein Peanut Butter van Tegua. Dit merk bevat 36,5 gram eiwitten per 100 gram pindakaas.

Welke sport pindakaas heeft in verhouding de meeste goede vetten?

In verhouding heeft Calvé Proteïne pindakaas de meeste onverzadigde vetten. Een goede tweede plek is de sport pindakaas van Tegua.

De goede vetten, zijn de onverzadigde vetten. Deze vetten verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Dit helpt tegen hart- en vaatziektes. In onverzadigde vetten zitten daarnaast bepaalde vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken, maar nodig heeft.

Om antwoord te geven op de vraag ‘welke sport pindakaas heeft de meeste goede vetten?’, heb ik uitgerekend hoeveel procent verzadigde vetten in de pindakaas zit van het totaal aantal vetten.

Tegua bevat 49,9 gram vet, waarvan 9,9 gram verzadigd is. Dit komt overeen met zo’n 19,8%. De sport pindakaas van De Pindakaaswinkel bevat 48 gram vet, waarvan 15,1 gram verzadigde vetten. Dat komt neer op 31,5% verzadigde vetten. Tot slot hebben we de Calvé Proteïne pindakaas. Deze bevat 47 gram vet, waarvan 9 gram verzadigde vetten. Dit is 19,1% van het totaal.

Welke sport pindakaas heeft de minste koolhydraten?

In de High Protein Peanut Butter van Tegua zitten de minste koolhydraten, per 100 gram zitten er 6,9 gram koolhydraten in. Van deze 6,9 gram, zijn 2,4 gram suikers.

Koolhydraten leveren, net zoals eiwitten en vetten, energie aan het lichaam. De koolhydraten kun je weer onderverdelen in suikers, zetmeel en vezels. De hersenen en rode bloedcellen hebben vooral koolhydraten nodig. Daarnaast zijn er ook koolhydraten met belangrijke voedingsvezels die de darmen lekker laten werken.

Welke sport pindakaas heeft de minste suikers?

In de High Protein Peanut Butter van Tegua zitten de minste suikers, per 100 gram zitten er 2,4 gram suikers in de pindakaas. Op de tweede plek komt de sport pindakaas van Calvé, met 3,1 gram suiker.

Voedingswaarden High Protein Peanut butter – Tegua

voedingswaarde per 100 gram
Energie 2635KJ/ 629 Kcal
Vetten 49,9 gram
waarvan verzadigd 9,9 gram
Koolhydraten 6,9 gram
waarvan suikers 2,4 gram
Eiwitten 36,5 gram
Vezels 5,1 gram
Zout 0,37 gram

Sport met pinda stukjes – De Pindakaaswinkel

voedingswaarde per 100 gram
Energie 2531 Kj/ 605 Kcal
Vetten 48 gram
waarvan verzaadigd 15,1 gram
Koolhydraten 12 gram
waarvan suikers 4 gram
Eiwitten 30 gram
Vezels 10 gram
Zout 0,1 gram

Calvé Proteïne

voedingswaarde per 100 gram
Energie 2553 Kj/ 610 Kcal
Vetten 47 gram
waarvan verzaadigd 9 gram
Koolhydraten 9,4 gram
waarvan suikers 3,1 gram
Eiwitten 33 gram
Vezels 10 gram
Zout 0,55 gram

Pinda Proeverij
een korte review van sport pindakaas

High Protein Peanut Butter – Tegua Nutrition

High protein Peanut butter zit in een glazen pot. De deksel is mat zwart en heeft daardoor wel een stoere look. De achtergrond van het etiket is zwart en er staat met witte letters HIGH PROTEIN peanut butter op. De makers willen graag dat het percentage proteïne opvalt, dit wordt namelijk met een geel benadrukt (36%).

De kleur van de pindakaas is licht bruin. De peanut butter ruikt vrij neutraal, hij heeft geen sterke pinda-geur. Je kan echt merken dat er geen palmolie gebruikt is, Tegua is erg vloeibaar. Ook na het roeren blijft hij aardig vloeibaar. Hierdoor is het lastig om de pindakaas ‘netjes’ uit de pot te halen.

De peanut butter van Tegua is wel fijn om te smeren, maar dus wat lastiger te doseren (goed excuus om ‘per ongeluk’ iets te veel pindakaas op je boterham te smeren). De smaak is niet per se wat je vooraf verwacht van een pindakaas, hij is vrij zacht van smaak, maar zeker lekker!

Sport (met pinda stukjes) – De Pindakaaswinkel

Sport met pinda stukjes van De Pindakaaswinkel zit in een glazen pot. Het label is doorzichtig en met witte letters staat er groot ‘De Pindakaaswinkel’ op. Je ziet in deze pot vooral waar het om draait: heerlijke pindakaas! De deksel is wit, hierop staat met kleine zwarte letters de ingrediënten en voedingswaarden gedrukt.

De kleur van de pindakaas is licht bruin, hier en daar zie je een iets groter stukje pinda zitten. De pindakaas van De Pindakaaswinkel heeft een sterke pinda-geur. Deze sport pindakaas heeft, zoals de naam al aangeeft, kleine stukjes pinda.

De pindakaas smaakt heel anders dan die van Tegua. Dit is wat je het meeste verwacht hoe pindakaas smaakt. De pindakaas plakt ook meer in je mond dan Tegua, hier houd de één meer van dan de ander.

pindakaas proeven
Sport pindakaas (en de Whole earth Smooth had ik ook nieuw in huis)

Geef een reactie